Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 Vestea despre trecerea în neființă  a colegului nostru  Domnul CIOBANU ION a lăsat multă tristețe și ne-a marcat pe toți cei care l-am cunoscut și am activat împreună.

 După o viață petrecută cu demnitate și mărinimie, însemnată de pasiune față de oameni și profesie, Domnul ION ne-a părăsit înconjurat de lucruri și amintiri plăcute, unde personalitatea sa marcantă s-a implicat cu dedicație profesionistă atât în cadrul instituției Consiliul raional Fălești, cât și în cadrul altor instituții publice ale raionului nostru unde a activat.

 În aceste momente de suferință pentru întreaga familie, pentru rude și cei care l-au cunoscut, Consiliul raional Fălești exprimă sincere condoleanțe  și  transmite regrete eterne.

Dumnezeu să-i primească sufletul pentru odihna de veci!
Sergiu FÎNTÎNA,
 Președintele raionului Fălești

Solicitare către dialog cu partidele politice,  vineri 8 decembrie, ora 12:00, biroul președintelui raionulul Fălești

   Domnul  Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului a convocat astăzi în ședință operativă șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor din cadrul Consiliului raional. În cadrul ședinței s-a raportat situația din raion pe domenii pe perioada săptămînii precedente și cele care sunt planificate și  urmează să se desfășoare pe parcursul săptămînii curente.

   Domnul  Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului a convocat astăzi în ședință operativă șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor din cadrul Consiliului raional. În cadrul ședinței s-a raportat situația din raion pe domenii pe perioada săptămânii precedente și cele care sunt planificate și  urmează să se desfășoare pe parcursul săptămânii curente.

  

  În Republica Moldova a fost lansat Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor.

  Săptămîna trecută, conducerea raionului a organizat participarea la lucrări de împădurire în com. Taxobeni. La procesul de plantare a arborilor au participat 60 de  persoane, angajați din cadrul Aparatului presedintelui raionului Fălești, Direcția Generală Asistență Socială, Protecția Familiei și Copilului și Direcția Generală Educație și Cultură.

  Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor prevede reabilitarea și crearea de păduri noi atît pe ternuri publice cît și pe terenuri private, pe o suprafață de 145 de mii ha pe parcursul a 10 ani, în perioada 2023 - 2032.

  • impadurire_1
  • impadurire_2
  • impadurire_3

  În acest context autoritățile publice locale din raion au alocat pentru împădurire/ reîmpădurire/ reabilitare terenuri cu o suprafață de 920 ha. Pentru anul 2023 pe teritoriul raionului Fălești s-au preconizat pentru împădurire terenuri cu o suprafață de 65 ha. 

  Mai multe fotografii

  În perioada 16 – 17 noiembrie 2023 Direcția Generală Educație și Cultură Fălești a organizat un șir de activități culturale pentru promovarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului „Călător pe meridiane culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași în parteneriat cu Consiliul raional Fălești și Primăria orașului Fălești în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

  În prima zi reprezentanții ai județului Iași, România reprezentând Consiliul Județean Iași și Muzeul Literaturii Române au vizitat expoziția eroilor din poveștile a lui Ion Creangă expusă în holul Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” și Școala de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” din orașul Fălești.

  Într-o atmosferă de poveste, în prezența a oaspeților de onoare, casa mare a IPLT „Ion Creangă”, orașul Fălești - a devenit un spațiu intercultural, care a dezvăluit spectatorilor o frumoasă călătorie în profunzimea valorilor culturale ale poveștii „Soacra cu trei nurori”.

  • PANA5899
  • PANA6283
  • PANA6424

  Vineri, 17 noiembrie 2023, a avut loc redeschiderea Muzeului raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovcshi” din orașul Fălești, eveniment mult așteptat și dornic de întreaga comunitate a raionului.

  La activitate au participat 13 reprezentanți ai județului Iași, managerii instituțiilor de cultură și învățământ din raion, oameni de cultură și mass-media. Evenimentul a debutat cu discursuri din partea președintelui Consiliului raional Fălești, dl Sergiu Fîntîna, a reprezentantului Consiliului Județean Iași, doamna Laura Pastravanu, a directorului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, dl Vicol Petru, a șefei Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, dna Mariana Osadța, a șefului Serviciului de Cooperare Transfrontalieră și Atragerea Investițiilor din cadrul Consiliului raional Fălești, dl Cimpoieș Victor, a directoarei Muzeului raional, dna Railean Rodica. Evenimentul fiind moderat de dna Tatiana Paladi, șefa Secției Cultură și Turism Fălești. Partea oficială a fost încununată cu spectacolul artistic teatralizat prezentat de formația folclorică cu titlul model „Mlădița” din comuna Sărata Veche, raionul Fălești, conducător artistic dna Chilaru Maria.

  Start activității muzeului s-a dat prin tăierea panglicii, urmat de un tur al muzeului. Totodată, pentru promovarea și conservarea culturii, literaturii și tradițiilor existente în județul Iași și raionul Fălești în premieră, în cadrul muzeului este vernisată expoziția de lucrări grafice aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, realizate de Aristome Murnu Gheorghiades, artist plastic de origine aromână, care s-a remarcat ca un foarte bun pictor, desenator, ilustrator de reviste și volume, machetator  la ilustrarea diferitor ediții ale scrierilor lui Ion Creangă.

  Mai multe fotografii