Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Fenomenele vizate: Instabilitate atmosferică

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul de timp 02.07.2024 ora 13:30 – 03.07.2024 ora 21:00,  pe arii extinse, începând din nordul țării și treptat cu extindere în raioanele centrale și parțial sudice se prevăd averse însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

canicula  Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 28.06 – 04.07.2024 temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33C și mai mult. 

  Pompierii avertizează că în astfel de condiții oamenii trebuie să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor.

  În perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă, cu scopul evitării producerii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului  deschis, în preajma lanurilor cu cereale, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement.

  De asemenea, oamenii trebuie să fie foarte prudenți în vederea evitării incidentelor pe apă. 

  IGSU avertizează repetat că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii trebuie să-şi monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, dar și să nu le permită scăldatul de unii singuri. Jocul acestora în apă trebuie să fie monitorizat permanent. Consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă se interzice. 

  Mai mult, specialiștii vin cu recomandări pentru cetățeni, în vederea reducerii riscurilor pentru sănătate pe timp de caniculă. Oamenii sunt îndemnați să stea la umbră, evitând expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui. Dacă ieșirea din casă în orele de vârf este inevitabilă, atunci se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise. Totodată, pentru o hidratare corespunzătoare, salvatorii îndeamnă oamenii să consume suficientă apă pe parcursul zilei.

  De asemenea, cei care au în grijă copii, vârstnicii și persoane cu boli cronice sunt rugați să-i protejeze de efectele caniculei.

  În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

INVITAŢIE pentru cetățenii raionului Fălești
Stimați făleșteni !

  Avem deosebita plăcere să ne  onorați  cu prezența Dumneavoastră la activitatea consacrată Zilei Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei care se va desfășura  la  data de 09 mai 2024, orele 09.00  la Complexul ,,Gloriei Militare 1941-1945,, din orașul Fălești.

  Prin această sărbătoare, ne mobilizăm să cinstim amintirea celor căzuți în lupte, dar și a celor care s-au stins din viață după război,  datoria noastră sacră este să ne închinăm cu adâncă recunoștință în semn de omagiu și memorie veșnică Eroilor Neamului.

Vă așteptăm cu drag!

 

Cu respect,
Președintele interimar al raionului Fălești                                            Tudor PALADI