Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La data de 17 iulie curent, în comuna Egorovca s-au desfășurat aplicații la protecția civilă, în conformitate cu planul de activitate a Protecției Civile pentru anul 2024 aprobat de către Domnul  Vadim ROȘCA, Președintele comisiei situații excepționale a raionului Fălești.

  Genericul evenimentului a fost măsurile organelor de conducere și formațiunilor  medicale a  primăriei comunei Egorovca în caz de gripă, îmbolnăvire cu tuberculoză și infectarea cu virusul COVID-19 pe teritoriul localității.

  Scopul instruirii a fost punerea în practică de către formațiunile medicale, a efectivului de comandă a primăriei la organizarea și  aplicarea măsurilor de prevenire, combatere a cazurilor de gripă, tuberculoză și COVID-19.

  Mai multe fotografii

  Astăzi,  27 iunie curent în orașul Fălești s-au desfășurat  aplicații tactice  la protecția civilă  cu echipele primare de intervenție medicală cu medic și fără medic în caz de accidente rutiere ( traume, combustie, evacuarea victimelor din autovehicul).

  Activitatea s-a organizat în conformitate cu ordinul Președintelui Comisiei Situații Excepționale a raionului Fălești și a Planului de pregătire pentru Protecția Civilă al anului 2024.

  Cu un cuvânt de salut pentru participanți și care este scopul aplicațiilor practice la protecția civilă a venit domnul Vadim ROȘCA, Președintele Comisiei Situații Excepționale a raionului Fălești, Președintele raionului și vicepreședinții raionului Oleg SAVVA și Sergiu FÎNTÎNA.

  Au participat și reprezentanții organelor de conducere a Protecției Civile din raion, Domnul  Iurie Bobu, coordonatorul medical a Protecției Civile, Doamna Nina Sciastlivîi, șef a IMSP ,,Centrul de Sănătate Fălești și domnul Iurie Osoianu, director IMSP ,,Spitalul raional Fălești”.

  La aceste exerciții au participat 2 echipe primare de  intervenție medicală cu medic din cadrul IMSP ,,Spitalului raional Fălești”, 2  echipe primare de intervenție medicală cu medic din cadrul ÎMSP ,,Centrului de Sănătate Fălești”, Chetriș,  Mărăndeni, Bocșa, Glinjeni, Ciolacu Nou și Ișcalău și au fost dotate cu  echipament individual de protecție cu materiale medico-sanitare și transport.

  Scopul evenimentului a fost de a transmite  cetățenilor despre acordarea primului ajutor și despre măsurile de protecție a cetățenilor în  caz de accidente rutiere.

  Mai multe fotografii

 

cod galben  Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul de timp 03 iunie ora  21:00 – 04 iunie ora 05:00, se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-45 l/m2 ) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

 

  03 iunie 2024              
  Centrul Operativ de Dispecerat Republican al IGSU

La data de 30 mai curent, în preajma lacului Comsomolist din orașul Fălești, a fost dat start competițiilor raionale a echipelor și posturilor sanitare - aplicații practice la protecția civilă. Activitatea a durat 2 zile,  unde au participat 27 echipe sanitare și 1 post sanitar.

 Scopul competițiilor este de a monitoriza și a scoate în evidență gradul de pregătire a echipelor și posturilor sanitare la protecția civilă. În prima zi a concursului au participat 14 echipe sanitare a primăriilor Ciolacu Nou, Mărăndeni, Taxobeni, Călugăr, Scumpia, Catranîc, Pîrlița, Sărata Veche, Pompa, Risipeni, Glinjeni, Natalievca, Ilenuța, Bocani. A doua zi au participat 13 echipe sanitare a primăriilor, Hîncești, Izvoare, Pînzăreni, Egorovca, Hiliuți, Î.C.S. Plastic Technology S.R.L., Logofteni, Kablem-MLD-IT SRL, Obreja Veche, Musteața, ÎCS Marthatex SRL, Ișcălău, Horești, și un post sanitar a ÎM Direcției de Producție a Gospodăriei Comunale și de Locuințe din orașul Fălești. Conform procesului verbal al comisiei de concurs din data de 31 mai 2024, pentru petrecerea procesului de examinare a pregătirii echipelor și posturilor sanitare în lupta cu calamitățile naturale, și situațiile excepționale s-a constatat următorul nivel de pregătire:

  Pe 1 loc s-a plasat

  • ÎCS Kablem-MLD-IT SRL cu 125 de puncte acumulate.

  Pe 2  loc s-au plasat

  • Î.C.S. Plastic Technology S.R.L- cu 124 de puncte acumulate;
  • Primăria satului Glinjeni cu 124 de  puncte acumulate.

  Pe 3 loc s-au plasat

  • Primăria satului Ilenuța, cu 123 de puncte acumulate;
  • ÎCS Marthatex SRL cu 123 de puncte acumulate;
  • primăria satului Pîrlița cu 122 de puncte acumulate.

  Pe 1 loc s-a plasat și ÎM Direcției de Producție a Gospodăriei Comunale și de Locuințe din orașul Fălești.

Totodată au fost decernate 3 echipele sanitare pentru prestația artistică la competițiile raionale la protecția civilă

  • Primăria comunei Ișcălău;
  • Primăria comunei Egorovca;
  • Î.C.S. Plastic Technology S.R.L.

  Mai multe fotografii


  Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la 29 mai, între orele 12:00 – 00:00, se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-35 l/m2) cu grindină slabă și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-18 m/s.

 

  29 mai 2024               
  Centrul Operativ de Dispecerat Republican al IGSU

  La data de 28 mai curent, în satul Pîrlița s-au desfășurat aplicații la protecția civilă, în conformitate cu planul de activitate a Protecției Civile pentru anul 2024 aprobat de către Domnul  Vadim ROȘCA, Președintele comisiei situații excepționale a raionului Fălești, unde au participat și vicepreședinții raionului domnii Sergiu FÎNTÎNA și Oleg SAVVA.

  Genericul evenimentului a fost măsurile organelor de conducere și formațiunilor  protecției civile a primăriei satului Pîrlița în caz de cutremur de pământ, incendii, contaminării  cu elemente radioactive  și ninsori abundente de pe teritoriul localității.

  Scopul instruirii a fost punerea în practică de către comisia situații excepționale locale, efectivului de comandă a primăriei la organizarea și petrecerea lucrărilor de salvare, evacuare și restabilire a consecințelor în urma cutremurului de pământ și  alte situații excepționale.

  Mai multe fotografii

  Astăzi,  17 mai curent, în cadrul primăriei satului Năvîrneț și a comunei Scumpia s-au desfășurat antrenamente la protecția civilă, în conformitate cu planul de activitate a Protecției Civile pentru anul 2024  aprobat de către Domnul  Vadim ROȘCA, Președintele comisiei situații excepționale a raionului Fălești.

  Agenda zilei a cuprins antrenamente la protecția civilă privind activitatea comisiei situații excepționale raionale și a comisiilor situații excepționale locale din cadrul autorităților publice locale sus menționate în caz de situații excepționale cu alunecări de teren. 

  În cadrul antrenamentelor de către președinții comisiilor situații excepționale locale  din aceste comunități a fost prezentat planul acțiunilor organelor de conducere  a Echipelor Protecției Civile în cazul pericolului de alunecări de teren.

  Scopul instruirii a fost comunicarea teoretică între membrii comisiei situații excepționale raionale și  locale, efectivului de comandă a primăriei la organizare și petrecere  a lucrărilor de salvare și restabilire a consecințelor în urma alunecărilor de teren.

  Mai multe fotografii