Stimați făleșteni!
Anual la 06 iulie, Republica Moldova marchează Ziua victimelor stalinismului, când se comemorează cea de-a doua operațiune de deportări staliniste care au avut loc în noaptea din 5 spre 6 iulie 1949. Se împlinesc 76 de ani de la acele evenimente tragice pentru întreaga noastră națiune.. al doilea cel mai mare val de deportări, al moldovenilor în Siberia de gheață. Este ziua de doliu pentru comemorarea băștinașilor noștri, părinților, fraților și surorilor noastre, pagină istorică dureroasă. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate.
Dar rămâne, de datoria noastră să cunoaștem trecutul şi de a transmite către generațiile în creştere să cinstim memoria victimelor acestui regim, să fim recunoscători celor care au pătimit.
Menționăm, că peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimiși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan. Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni . Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieșind din 3 membri ai familiilor. Se știe, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 și chiar 14 copii. După alte surse, cele 11.293 de familii reprezentau 35.796 persoane, din care 9.864 bărbați, 14.033 femei și 11.889 copii. Familii distruse se ascund în spatele acestor cifre şi rapoarte seci ale deportărilor-crime împotriva umanităţii.
Amintim, că cele trei valuri de deportări în noaptea de 12-13 iunie 1941 cea mai mare parte a persoanelor din categoriile menţionate a fost deportată din RSSM (19 575 persoane, inclusiv 5 033 arestate şi 14 542 deportate) . Acest val este considerat primul de această anvergură. Un al doilea val, a avut loc în noaptea de 5-6 iulie 1949, operaţia de deportare în masă "Iug" (din limba rusă, "Sud"), fiind deosebit de dureroasă. Mii de familii au fost destrămate, vieţile oamenilor neînsemnând nimic pentru autorităţi. În total au fost arestate şi trimise în Siberia 11 606 familii, adică 34 763 persoane, dintre care 9 233 bărbaţi, 13 702 femei, 11 828 copii. Cel de-al treilea val, operaţia de deportare în masă „Sever" (din limba rusă, "Nord") s-a început la ora 4 în dimineața zilei de 1 aprilie 1951 şi s-a terminat la ora 20:00 în aceiași zi. Conform ordinelor sovietice, au fost ridicate şi îmbarcate în vagoane 723 familii, per total 2 617 oameni (808 bărbaţi, 967 femei, 842 copii).
Ne dorim ca astfel de evenimente tragice să nu se mai repete niciodată.
Vie amintire victimelor deportărilor staliniste.
Cu compasiune,
Vadim ROȘCA, Președintele raionului Fălești
- Detalii
- Accesări: 19
Astăzi, 1 iulie curent, în incinta Palatului raional de cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești, s-a desfășurat Târgul Locurilor de Muncă Vacante, eveniment organizat de Direcția Ocuparea Forței de Muncă Fălești în parteneriat cu Consiliul raional Fălești.
La deschiderea oficială a târgului a participat domnul Vadim ROȘCA, președintele raionului Fălești, care a subliniat importanța unor astfel de inițiative pentru comunitate, menționând că „evenimentele de acest gen reprezintă o șansă reală pentru toți cei aflați în căutarea unui loc de muncă – o oportunitate de a cunoaște ofertele disponibile și de a interacționa direct cu angajatorii din raion”.
Participanții la târg au avut ocazia să afle detalii despre oportunitățile de angajare existente în regiune și să discute direct cu reprezentanții companiilor. La eveniment, au fost prezenți 13 agenți economici, care au oferit informații despre posturile vacante disponibile în cadrul organizațiilor lor, precum și materiale informative referitoare la activitatea întreprinderilor respective.
Evenimentul a contribuit la consolidarea legăturii dintre angajatori și potențialii angajați și a demonstrat încă o dată importanța colaborării instituțiilor publice cu mediul de afaceri pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în raionul Fălești.
- Detalii
- Accesări: 153
Astăzi, 27 iunie curent în orașul Fălești s-au desfășurat aplicații tactice la protecția civilă cu echipele primare de intervenție medicală cu medic și fără medic în caz de accidente rutiere ( traume, combustie, evacuarea victimelor din autovehicul).
Activitatea s-a organizat în conformitate cu ordinul Președintelui Comisiei Situații Excepționale a raionului Fălești și a Planului de activitate pentru Protecția Civilă al anului 2025.
Președintele Comisiei Situații Excepționale, domnul Vadim ROȘCA, a menționat pentru participanți care este scopul aplicațiilor practice la protecția civilă în caz de situații excepționale, și acordarea primului ajutor de către echipele medicale.
Au participat și reprezentanții organelor de conducere a Protecției Civile din raion, Domnul Iurie Bobu, coordonatorul medical a Protecției Civile, Doamna Nina Sciastlivîi, șef a IMSP ,,Centrul de Sănătate Fălești’’ și domnul Sergiu Albu, vicedirector medical IMSP ,,Spitalul raional Fălești”.
La aceste exerciții au participat 2 echipe primare de intervenție medicală cu medic din cadrul IMSP ,,Spitalului raional Fălești”, 2 echipe primare de intervenție medicală cu medic din cadrul IMSP ,,Centrului de Sănătate Fălești”, Mărăndeni, Bocșa, Glinjeni, Ciolacu Nou și Ișcălău și au fost dotate cu echipament individual de protecție cu materiale medico-sanitare și transport.
Scopul aplicațiilor este de a conștientiza cetățenii raionului despre acordarea primului ajutor și despre măsurile de protecție a cetățenilor în caz de accidente rutiere.
- Detalii
- Accesări: 91
La data de 26 iunie curent, pe teritoriul Ocolului Silvic Fălești s-au desfășurat aplicații tactico speciale la protecția civilă, în conformitate cu planul de activitate a Protecției Civile pentru anul 2025 aprobat de către Domnul Vadim ROȘCA, Președintele comisiei situații excepționale a raionului Fălești.
Genericul evenimentului a fost activitatea subgrupei de stingere a incendiilor în pădurile de pe teritoriul raionului Fălești.
Scopul instruirii a fost punerea în practică de către subgrupa de stingere a incendiilor în păduri, a efectivului de comandă a protecție civile privind organizarea și aplicarea măsurilor de prevenire și lichidarea incendiilor de pe teritoriul raionului.
- Detalii
- Accesări: 68
Astăzi, 26 iunie curent, în incinta primăriei satului Călinești s-a semnat acordul de grant în cadrul proiectului ,,Mă IMPLIC” între reprezentanții proiectului și primăriile partenere a proiectului Calinești, Pruteni, Hîncești și Chetriș, un nou pas important pentru dezvoltarea parteneriatului autorităților publice locale sus- menționate. La evenimentul de astăzi a participat domnul Vadim Roșca, Președintele raionului, Domnul Grigore ROMAN, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat. Acordul a fost semnat între Fundația Centrul Moldo-Elvețian pentru Cooperare SKAT, în calitate de implementator al proiectului „MĂ IMPLIC – faza II”, reprezentată de administratorul fundației, domnul Matthias Morgner, și grupul de autorități publice locale din satele Călinești (APL Lider), Chetriș, Hîncești și Pruteni (APL-uri Partenere). Acordul prevede alocarea unui grant în valoare de 4 934 776 MDL, destinat exclusiv implementării activităților din etapa a doua a cooperării, în vederea îmbunătățirii serviciilor publice în aceste localități. Contribuția proprie a parteneriatului APL se ridică la 1 044 701 MDL, ceea ce duce valoarea totală a proiectului la 5 979 477 MDL. Proiectul „MĂ IMPLIC”, implementat de Fundația SKAT cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), are ca obiectiv consolidarea guvernării locale și creșterea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate. Activitatea a fost realizată cu sprijinul Proiectului „MĂ IMPLIC”, finanțat de Guvernul Elveției și implementat de SKAT Consulting, în perioada noiembrie 2023 – octombrie 2027.
- Detalii
- Accesări: 128
Stimați funcționari publici !
Instituită de Guvernul Republicii Moldova în anul 2012, prin decizia Adunării Generale a Organizațiilor Națiunilor Unite, ziua de 23 iunie a fost declarată sărbătoarea profesională - Ziua funcționarului public, în scopul aprecierii importanței și rolului funcționarilor publici în societate.
Ziua profesională este prilejul minunat de a recunoaște și a celebra munca neobosită pe care o depuneți în serviciul public din comunitățile noastre.
Munca voastră este esențială pentru activitatea eficientă a administrației publice locale și pentru asigurarea unei vieți mai bune și mai sigure pentru toți cetățenii raionului și ai țării noastre.
Vă mulțumesc pentru implicare și dedicație profesională, pentru munca în echipă și pentru dorința de a îmbunătăți serviciile publice de calitate pentru cetățenii noștri.
Vă îndemn, să păstrăm standarde înalte de integritate, responsabilitate și profesionalism.
Să rămâneți mereu exemple de echilibru, corectitudine și empatie într-o lume în care încrederea în instituții se construiește, în primul rând, prin oamenii care le reprezintă.
Vă doresc sănătate, putere de muncă și fie ca activitatea Dumneavoastră să fie apreciată și însoțită mereu de recunoaștere și sprijin.
La mulți ani prosperi, stimați funcționari publici !
Cu deosebit respect,
Vadim ROȘCA, Președintele raionului
- Detalii
- Accesări: 41