Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

   Astăzi,  23 noiembrie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc ședința  comisiei Situații Excepționale. Ședința a fost convocată de către Domnul Sergiu FÎNTÎNA,  președintele comisiei situații excepționale, în scopul examinării chestiunilor:

 • IMG_0382
 • IMG_0383
 • IMG_0386
 1. Cu privire la pregătirea instituțiilor publice către sezonul rece al anului 2023-2024.
  Raportori: Bobu Iurii, șef serviciul medical la Protecția Civilă
                 Osadța Mariana, șef a Direcției Generale Educație și Cultură
                 Arhipov Alexandr, sef serviciu energetic la Protecția Civilă
                 Ciobanu Emilia, șef a Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului
                 Paciurca Oleg, sef  serviciu drumuri la Protecția Civilă

                 Rotaru Ion, șef  serviciu tehnic-comunal la Protecția Civilă
                 Cuschevici Constantin, șef secție Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri
 1. Cu privire la măsurile de minimalizare a riscurilor de producere a incendiilor și cazurilor de intoxicație în fondul locativ în perioada rece al anului 2023-2024.
  Raportor: Lilia Antoci, șef al secției Situații Excepționale Fălești
 1. Cu privire la măsurile de protecție în apropierea bazinelor acvatice în caz de înnec, odihnă pe gheață în perioada rece al anului 2023-2024.
  Raportor: Rudîc Fiodor, specialist al Secției Administrație publică
 1. Cu privire la acordarea ajutorului material cetățenilor, care au avut de suferit în urma incendiilor locuințelor proprii.
  Raportor: Rudîc Fiodor, specialist al Secției Administrație publică

 

    

  Astăzi, 8 septembrie curent în cadrul primăriei comunei Sărata Veche s-a desfășurat  aplicații tactice la protecția civilă  cu membrii comisiei situații excepționale din cadrul primăriei, punctul de dirijare și organele de conducere a Protecției Civile locale.

  Activitatea s-a organizat în conformitate cu ordinul Președintelui Comisiei Situații Excepționale a raionului Fălești și a Planului de pregătire pentru Protecția Civilă al anului 2023.

  Aplicațiile teoretice au  cuprins tematica privind măsurile de protecție civilă  a cetățenilor din comunitate în caz de situații excepționale cutremur de pământ, infectarea cu substanțe radioactive  în urma exploziei la termocentrala și în caz de viscol.

 • sarata-veche-08-09-2023_1
 • sarata-veche-08-09-2023_10
 • sarata-veche-08-09-2023_2

  În urma simulării unui incendiu s-a efectuat evacuarea a 280 elevi din instituția de învățământ. Participanții au fost instruiți la compartimentul prevenirii situațiilor excepționale, cu înmânarea recomandărilor și pliantelor informative, precum și acordarea primului ajutor medical.

  Scopul evenimentului a fost de a transmite cetățenilor despre măsurile de protecție a cetățenilor în caz de situațiile excepționale sus menționate.

 

  Astăzi,  06 iulie curent în cadrul primăriei comunei Ciolacu Nou  s-a desfășurat  aplicații tactice  la protecția civilă  cu membrii comisiei situații excepționale  din cadrul primăriei ,  punctul de dirijare și organele de conducere a Protecției Civile locale.

  Aplicațiile teoretice au  cuprins tematica privind măsurile de protecție civilă  a cetățenilor din comunitate în caz de situații excepționale  cutremur de pământ, infectarea cu substanțe radioactive  în urma exploziei la termocentrala  și în caz de viscol.

Activitatea s-a organizat în conformitate cu ordinul Președintelui Comisiei Situații Excepționale a raionului Fălești și a Planului de pregătire pentru Protecția Civilă al anului 2023.

 • IMG_0164
 • IMG_0220
 • IMG_0223

  Cu un cuvânt de salut pentru participanți și care este scopul aplicațiilor practice la protecția civilă a venit domnul Sergiu FÎNTÎNA, Președintele Comisiei Situații Excepționale a raionului Fălești, Președintele raionului, Domnul  Veaceslav FUSU, Vicepreședintele  raionului,  Doamna Ana BORDENIUC, Șef a secției Administrație Publică, Rudîc Fiodor, specialist, protecția civilă, Secția Administrație Publică.

  Au participat  Doamna Lilia HÎRBU, Primarul comunei Ciolacu Nou, specialiștii din cadrul primăriei și cetățeni din  comunitate.

  Scopul evenimentului a fost de a transmite  cetățenilor despre acordarea primului ajutor și despre măsurile de protecție a cetățenilor în  caz de  situațiile excepționale sus menționate.

  Mai multe fotografii

    Astăzi, 29 iunie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc ședința comisiei Situații Excepționale. Ședința a fost convocată de către Domnul Sergiu FÎNTÎNA, președintele raionului, președintele comisiei situații excepționale, în scopul examinării a următoarelor chestiuni :

 • cse-29-06-2023_1
 • cse-29-06-2023_2
 • cse-29-06-2023_3
 1. Cu privire la asigurarea securității antiincendiare în perioada recoltării culturilor cerealiere și tehnice în apropierea fâșiilor forestiere, în apropierea gunoiștilor și alte locații de pe teritoriul raionului Fălești .
  Raportor: Chirila Victor, specialist, Secția Situații Excepționale Fălești

 2. Cu privire la starea ecologică pe teritoriul raionului Fălești.
  Raportor: Ursu Irina, inspector  principal,   Inspecția pentru Protecția Mediului Fălești 

 3. Cu privire la asigurarea securității odihnei în apropierea bazinelor acvatice din raion.
  Raportor: Rudîc Fiodor, specialist în protecția civilă, Secția Administrație publică 

 4. Cu privire la întreținerea adăposturilor de protecție de pe teritoriul raionului Fălești.
  Raportor: Rudîc Fiodor, specialist în protecția civilă, Secția Administrație publică 

 5. Cu privire la pregătirea formațiunilor  Protecției Civile a raionului Fălești.
  Raportor: Antoci Lilia, șef al Secției Situații Excepționale Fălești,  
  Rudîc Fiodor, specialist în protecția civilă, Secția Administrație publică

 6. Cu privire la rezultatele desfășurării aplicațiilor tactico-speciale a echipelor și posturilor sanitare din raion.
  Raportor: Rudîc Fiodor, specialist în protecția civilă, Secția Administrație publică

 7. Cu privire la reparația și restaurarea bucătăriilor mobile de câmp.
  Raportor: Rudîc Fiodor, specialist în protecția civilă, Secția Administrație publică

 8. Cu privire la acordarea ajutorului material cetățenilor care au suferit în urma incendiilor caselor.
  Raportor: Rudîc Fiodor, specialist în protecția civilă, Secția Administrație

  La data de 08 iunie 2023 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat „Campania de prevenire a cazurilor de înec” în perioada estivală. Potrivit datelor statistice ale IGSU, în ultimii 21 de ani în râurile și bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 4039 de persoane, iar de la începutul anului 2023 au fost înregistrate 34 cazuri de înec, dintre care 3 minori. În acest sens, salvatorii și pompierii organizează anual campanii în vederea sensibilizării și informării cetățenilor despre măsurile de prevenire a cazurilor de înec în perioada estivală, îndemnând populația să respecte cu strictețe regulile de siguranță pe apă și în preajma bazinelor acvatice. Datorită desfășurării acestor campanii de prevenire a situațiilor tragice, în ultimii 5 ani s-a înregistrat o descreștere semnificativă a cazurilor de înec în perioada estivală, atît în tară cît şi în raion, ceea ce reprezintă o diminuare cu -22%.

  În cadrul lansării Campaniei de prevenire a înecurilor, specialiștii IGSU au venit cu recomandări pentru cetăţeni în vederea evitării situațiilor de risc. Angajații instituției îndeamnă cetățenii să meargă la scăldat doar în locuri autorizate și amenajate corespunzător. Mai mult, în vederea evitării tragediilor, oamenii sunt rugați să evite scăldatul pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile și să nu consume băuturi alcoolice înainte de a intra în apă.

  O atenție aparte este acordată siguranței minorilor în timpul scăldatului. Astfel, persoanele care au în grijă copii sunt îndemnate să-i monitorizeze strict și să nu le permită scăldatul fără supraveghere.

  Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale inclusiv şi în r.Făleşti, având drept scop reducerea accidentelor acvatice în rândul copiilor, dar și a maturilor.

  Cu respect,
  Serviciul Prevenţie al Secţiei Situaţii Excepţionale r. Făleşti