Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 În perioada 19-20 martie curent în localitatea Boiani, raionul Novoselitsea, regiunea Cernăuţi în cadrul proiectului „Cresterea activitatii de siguranta a vietii in valea riului Prut” Administratia de Stat a raionului Novoselitsea a organizat si desfăsurat Festivalul voluntarilor privind protectia impotriva inundatiilor. La competitii au participat echipe de voluntari din toate 3 tari participante in proiect: Ucraina, Republica Moldova si Romania. Echipele au fost formate din cite 6 membri si 1 instructor din fiecare regiune, beneficiara a proiectului.

 Trebuie de mentionat faptul ca inainte de plecarea la festival peste 100 de voluntari din localitatile Falesti, Taxobeni, Horesti, Pruteni, Hincesti, Calinesti si Pruteni au participat la trainingurile de formare a voluntarilor, acumulind atit cunostinte teoretice, cit si practice.  Pe linga echipa din Falesti, alcatuita din Prodan Alexandr, Boboc Valeriu, Furdui Damian, Fuior Eugen, Guiban Sergiu, Procopciuc Vasile si Instructorul Cimpoies Victor, la concurs au participat si echipa „SRUT” din or. Novoselitsea, Ucraina, echipa nationala a judetului Botosani, Romania.

 La deschiderea festivalului a participat si presedintele raionului Falesti dl Valeriu Muduc care a venit cu un cuvint de salut in fata participantilor,aducind mulțumiri beneficiarului de proiect, personal managerului de proiect, doamnei Svetlana Scriculeac pentru organizarea la un nivel inalt a activitatilor din cadrul proiectului si relariile eficiente de colaborare intre Administratia de Stat Novoselitsea si Consiliul raional Falesti. La eveniment au participat partenerii de proiect, reprezentanti ai Administratiei Regionale de Stat Cernauti, Guvernatorului regiunii Cernauti, Administratiei de Stat si Consiliului raional Novoselitsea, functionari si ofiteri ai serviciilor starii exceptionale, Consulatului Romaniei la Cernauti, Secretariatului Tehnic Comun Suceava.     

 Dupa lansarea oficiala a Festivalului la start au iesit echipele de voluntari in uniforme, special procuraytein cadrul proiectului. Conform regulamantului, echipele de voluntari au participat la 5 probe de competiți: pregatirea catamaranului pentru utilizare; taierea unui trunchi de lemn cu ferestraul pe benzină; pregatirea pompei de apa pentru punerea ei in functiune; acordarea primului ajutor medical; transportarea victimei de la locul accidentării intr-un loc ne periculos.

 Este imbucurator faptul ca echipa din Falesti, pregatita de echipele de proiect ale Consiliului raional si AO ”CUTEZATORUL”, a demonstrat maiestrie si curaj, responsabilitate si injionizitate, obtinind rezultate bune. Echipa falesteana a invins la probele cu minuirea ferestraului electric si pregatirea pompei de apa pentru utilizare, fiind decorate cu cupe de catre organizatori. Rezultate bune au obtinut Valeriu Boboc si Damina Furdui la acordarea primului ajutor medical. De o cupa speciala si medalii de argint s-au invrednicit membrii echipei noastre pentru ocuparea locului doi la toate probele, invingind puternica echipa a judetului Botosani, Romania. Campioana a devenit echipa Ucrainei care a acumulat acelasi numar de puncte si cupe, obtinind insa un timp mai bun la proba generala.

Proiectul “Creșterea activității de siguranța a vieții in valea rîului Prut” este implementat de Administrația de Stat a raionului Novoselitsea, Ucraina în parteneriat cu Departamentul Resurselor de Apa a Bazinului Nistru-Prut, Cernăuți, Consiliul raional Novoselitsea, Direcția Mediului si Turismului a Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Ucraina, Consiliul raional Fălești, Agenția pentru Protecția Mediului Botosani, Romania și Asociația Obșteasca ”CUTEZATORUL” Fălești.

Graniţe comune. Soluţii comune.
 Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat şi este co-finanţat de ţările participante în cadrul programului.
(
www.ro-ua-md.net)

Această informație a fost realizată cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Conţinutul acestui document se află în totalitate în responsabilitatea Consiliuluiraional Făleşti şi nu poate fi considerată în nici un caz ca reflectând poziţia Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013