Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 

Deschiderea  Biroului Comun de Informaţii şi Servicii în raionul Făleşti

Făleşti, 05 Septembrie 2013Biroul Comun de Informaţii şi Servicii (BCIS) a fost lansat astăzi în raionul Făleşti. Deschiderea biroului a fost susţinută de programul UN Women „Abilitarea economică a femeilor” implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Economiei, cu suportul financiar al Guvernului Suediei.

Raionul Făleşti este unul dintre raioanelecuprinse în etapa de replicare a modelului „ghișeului unic” pentru prestarea informaţiilor şi serviciilor populației locale într-un mod coordonat prin intermediul Biroului Comun de Informaţii şi Servicii. Acest concept a fost pilotat începînd cu octombrie 2010 în raioanele: Sîngerei, Teleneşti, Nisporeni, Cantemir, iar în anii 2012-2013 a fost lansat și în raioanele Ungheni, Rîşcani, Glodeni, Soroca, Orhei, Soldăneşti, Drochia. Biroul reuneşte prestatori de servicii din sectorul public, privat și non-guvernamental pentru a presta servicii şi informaţii în mod coordonat în aşa domenii precum: angajarea în cîmpul muncii, protecţia socială, agricultura, cadastru şi antreprenoriat. Biroul reprezintă un format inovativ de prestare a serviciilor şi informaţiei de calitate la nivel local, sub egida Consiliului Raional. Accesul îmbunătăţit la informaţii şi servicii de calitate contribuie la abilitarea economică a femeilor, ce reprezintă obiectivul fundamental al programului UN Women.

Biroul Comun de Informaţii şi Servicii în Făleşti este deschis în fiecare zi de joi, între orele 09:00-12:00, şi se aflăînclădirea Consiliului Raional, etajul întîi. Biroul estedeschis pentru toţi locuitorii raionului, femei şi bărbaţi, tineri şi persoane în etate.

În cadrul evenimentului de lansare au participat Dna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Dna Natia Cherkezishvili, Manager International de Program, UN Women,Dnul Corneliu Eftodi, Analist programe, UN Women, Dl Valeriu Muduc, Președintele raionului Făleşti,reprezentanţi ai serviciilor desconcentrate şi descentralizate, primarii localităților din raionul Făleşti, reprezentanții societății civile, sectorului privat și mass media.

Un Memorandum de Înțelegere privind funcţionarea BCIS a fost semnat la nivel local între prestatorii de servicii din administraţia raionului Făleşti, serviciile desconcentrate și non-guvernamentale din teritoriu. Prin semnarea memorandumului, prestatorii de servicii și-au luat angajamentul să participe în furnizarea informației și prestarea serviciilor într-un mod coordonat, în special femeilor și persoanelor vulnerabile, prin intermediul Biroului Comun de Informaţii şi Servicii.

Pentru facilitarea şi eficientizarea procesului de prestare a serviciilor prin intermediul Biroului Comun de Informaţii şi Servicii, în special în localităţile rurale are raionului, de către Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen şi Abilitarea Economică a Femeilor UN Women au fost transmise Consiliului raional Făleşti 8 (opt) calculatoare şi o multifuncţională (imprimantă, xerox, scaner). Echipamentul este procurat cu suportul financiar al Guvernului Suediei.

Informație succintă despre program

 

Programul UN Women “Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în cîmpul muncii în Republica Moldova” este implementat cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în valoare de 2,9 milioane de dolari SUA pentru perioada de implementare 2010-2013. Îmbunătăţirea accesului la informaţii şi servicii de calitate, consolidarea capacităţilor partenerilor cheie responsabili de implementarea politicilor care promovează şi protejează drepturile femeilor la angajarea în cîmpul muncii şi protecţia socială şi perfecţionarea cadrului legislativ reprezintă trei componente de bază ale programului.    

Femeile, prestatorii de servicii, autorităţile publice naţionale şi locale şi instituţiile media reprezintă grupul ţintă a programului. 28 raioane vor fi acoperite cu activităţi pe parcursul perioadei de implementare (2010-2013) cu activităţi iniţiate în 2010 în Sîngerei, Nisporeni, Teleneşti şi Cantemir.

Pentru informaţii suplimentare, vă puteți adresa la:

Janna Sofroni, Programul ”Abilitarea Economică a Femeilor”, UN Women

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Tel: +373 22 280 775

Raisa Budu, Șef Secție Administrație Publică, raionul Fălești

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Tel: +373 692 97 821