Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

În perioada 26-29.01.2016 o delegaţie a Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova, din componenţa căreia au făcut parte şi colaboratorii consiliilor raioanelor  Făleşti, Criuleni şi Leova, a efectuat o vizită de studiu în Estonia, în scopul schimbului de bune practici în domeniul guvernării locale și stabilirii parteneriatelor pentru proiecte și inițiative ulterioare. Vizita a fost organizată în cadrul proiectului Developing the local public authorities management skills (Dezvoltarea abilitaților de management ale autorităţilor publice locale), proiect finanțat de către Guvernul Estoniei - Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei. Din partea Consiliului raional Fălești au fost prezenți vicepreședintele raionului Radu Roman și șeful Direcției Generale Educație Silvia Mătasî.

Membrii delegaţiei au avut întrevederi cu autorităţile locale din comuna Antsla, municipalităţile rurale Rae şi Saue, au vizitat şcoli, grădiniţe, complexe culturale şi alte obiecte educaţionale, au făcut un schimb de opinii privind dezvoltarea locală şi aplicarea proiectelor în diferite domenii. Programul deplasării a cuprins și o vizită la Parlamentul Estoniei, unde a avut loc o întrevedere cu deputatul Einar Vallbaum.

La data de 29 ianuarie a fost semnat Memorandumul de colaborare între cele două organizații naționale - Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova și Asociaţia Municipalităţilor din Estonia.

Proiectul ”Dezvoltarea abilitaților de management ale autorităţilor publice locale” este implementat de către Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova (UCRM), în parteneriat cu Asociația Municipiilor din Estonia (AME).

Obiectivul principal al proiectului este crearea premiselor de dezvoltare a relațiilor de colaborare între Autorităţile Publice Locale din Republica Moldova şi Estonia, precum şi iniţierea procesului de schimb a bunelor practici şi instrumente în domeniul guvernării locale, atragerii fondurilor şi dezvoltarea capacităţilor de management ale personalului implicat direct în procesul guvernării locale. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt membrii Consiliilor Raionale Făleşti, Leova şi Criuleni.

Obiectivele specifice ale proiectului:

-Dezvoltarea unui cadru legal provizoriu de cooperare viitoare bazat pe modele de succes din Estonia;

-Crearea unui ghid de bune practici în domeniul guvernării locale;

-Dezvoltarea capacităților experților locali în dezvoltarea proiectelor și găsirea surselor de finanțare;

-Schimbul de experienţă în domeniul creării instrumentelor de transparentizare a poceselor decizionale şi asigurarea accesului populaţiei la servicii publice calitative.