Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Pe 27 septembrie 2024 a avut loc conferința de diseminare și încheiere a proiectului „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii din Moldova”, implementat de IDIS ”Viitorul” și Agora Central Europe, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

În cadrul conferinței, cu un cuvânt de salut a venit Liubomir Chiriac, manager de proiect, director executiv IDIS „Viitorul”, Adam Pinos, șef adjunct al Misiunii, consilier pentru probleme politice, Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova (TBC) și Vojtěch Černý, manager de proiect, Agora Central Europe, Republica Cehă.

Conferința a întrunit circa 30 de reprezentanți ai administrațiilor publice locale atât primării cât și consilii raionale, împărtășind din experiența lor în menținerea nivelului de transparență. Conform studiului realizat de către IDIS „Viitorul”, s-a determinat care sunt top 5 cele mai transparente raioane pe anul 2022. Astfel raioanele: Strășeni, Soroca,  Fălești,  Cahul și  Cimișlia sunt considerate primele cinci cele mai transparente regiuni din țară. În acest context primele cinci cele mai transparente localități sunt: mun. Bălți, mun. Chișinău, or. Telenești, or. Fălești și or. Cimișlia.

Raportul de monitorizare realizat de IDIS ”Viitorul” cuprinde activitatea administrației publice locale din 59 de unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova (31 raioane, 39 de orașe și 20 cele mai mari sate/comune). Localitățile au fost evaluate și clasate în conformitate cu nouă zone (criterii de transparență) și 53 de indicatori: accesul la informație, participarea în procesul decizional, achizițiile publice, administrarea proprietății publice, bugetarea, resursele umane, etica profesională și conflictul de interese, serviciile sociale, investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale.

Punctajul maxim pentru administrația unei localități, incluzând toate zonele a fost de 100 de puncte. Conform raportului realizat, cele mai transparente localități sunt mun. Bălți (79 puncte), mun. Chișinău (65 puncte), orașul Telenești (57 puncte), orașul Fălești (49 puncte) și orașul Cimișlia (47 puncte). Referitor la raioane, cele mai transparente s-au dovedit a fi raionul Strășeni (75 puncte), raionul Soroca (59 puncte), raionul Fălești (58 puncte), raionul Cahul (57 puncte) și raionul Cimișlia (55 puncte).

 

În contextul dat, Silviu Plopa, expert asociat IDIS „Viitorul” a realizat o prezentare a analizei comparative a nivelului de transparență la nivel de municipii și raioane pentru anul 2022, astfel a punctat la ce criterii acestea au evoluat și la ce mai este nevoie de lucrat pentru a îmbunătăți nivelul de transparență. Conform analizei efectuate, 15,6% din paginile web ale raioanelor (APL II) și 16,9% din cele ale autorităților publice locale (APL I) nu au secțiuni dedicate transparenței decizionale. În plus, 18,8% din raioane și 6,8% din localitățile analizate oferă doar informații parțiale despre transparența decizională. ce ține de ordinea de zi a ședințelor publice, anunțurile privind data, ora, locul și ordinea de zi sunt publicate de 75% dintre raioane (24 raioane). Totuși, 15,6% (5 raioane) nu includ toate aceste detalii. În cazul autorităților publice locale, 64,4% nu publică aceste informații, iar 16,9% (10 localități) le oferă doar parțial.

Cele mai bune exemple de respectare a accesului la informație sunt autoritățile publice locale din Telenești, Cahul, Călărași și Cimișlia cu 100 de puncte, de asemenea raioanele Basarabeasca și Ștefan Vodă cu 91 de puncte.

La capitolul participării în procesul decizional, 59,4% din administrațiile raionale (APL II) și 20,3% din Primăriile municipalităților (APL I) nu au organizat în 2022, consultări publice iar 19 administrații raionale și 50 APL-uri, nu au plasat pe web raportul de transparență

În ceea ce privește bugetul, 75,0% din raioane și 28,8% din municipalități  au publicat pe web bugetul pentru anul 2022, iar 37,5% din raioane și 18,8% din municipalități au publicat pe web raporturile privind executarea bugetului 2022.

Raportul „Transparența în guvernarea locală: între progres și involuție” mai arată că 7 raioane și 19 APL-uri de nivelul I, au adus la cunoştinţa publicului prin pagina web programele de asistenţă socială adoptate, informaţii despre serviciile sociale furnizate, iar 11 administrații raionale au publicat parțial astfel de informații. Printre raioanele care s-au remarcat la acest criteriu se numără Strășeni, Fălești și Basarabeasca, iar printre municipalități, mun. Bălți, Cimișlia, Măgdăcești, Sîngerei și Talmaza, cu 100 de puncte fiecare.

Un fapt ce trebuie menționat este că în anul 2022 toate administrațiile publice au înregistrat o ușoară scădere în ceea ce privește punctajul total de transparență. Niciun APL de nivelul II și I nu a obținut calificativul A+, ceea ce înseamnă că nici un raion/ localitate nu a atins un nivel de transparență între 80-100%, cu toate acestea în topul raioanelor care au urcat în clasament menționăm raionul Telenești (a evoluat cu 9 locuri), raionul Ștefan Vodă (a evoluat cu 6 locuri), Căușeni (a evoluat cu 5 locuri). Însă cel mai bine se vede evoluția municipalităților, astfel mun. Ungheni a evoluat cu 44 de locuri în clasament și a ajuns pe locul 7, mun. Hîncești a evoluat cu 25 de locuri și Cupcini cu 24 de locuri, ocupând după cum urmează locul 20 și respectiv 27 în clasament.

Menționăm că IDIS ”Viitorul” în cooperare cu Agora Central Europe a înmânat diplome de gradul I, II, III și mențiuni celor mai transparente raioane și municipii pentru rezultatele remarcabile în promovarea transparenței în activitatea administrației publice locale de nivelul I și nivelul II.

Nivelul de transparență a raioanelor și a celor mai mari localități din Moldova este prezentat pe portalul transparenței guvernării locale: http://localtransparency.viitorul.org/. Website-ul permite cetățenilor să evalueze activitatea autorităților publice locale, să compare mai multe localități sau raioane și chiar să creeze propriul clasament.

Proiectul „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii din Moldova”, este sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și implementat de AGORA CENTRAL EUROPE, IDIS „Viitorul” și Primăria s. Budești, Primăria or. Ialoveni, Primăria or. Strășeni.