Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Astăzi, 26 septembrie curent în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc o ședință de lucru unde au participat vicepreședinții raionului domnii Sergiu FÎNTÎNA și Oleg SAVVA, domnul Ion BUZINSCHI, șef adjunct al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, domnul Vasile ȘARBAN, Secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și agenții economici din sectorul agrar.

  Scopul vizitei a fost stabilirea dificultăților cu care se confruntă producătorii agricoli în activitatea lor, impactul negativ al schimbărilor climatice asupra sectorului agricol cît și identificarea soluțiilor privind depășirea problemelor acumulate. Astfel, domnul Șarban a inițiat o rundă de discuții cu participanții, pe subiectul surselor de finanțare și subvenționare ale producătorilor agricoli, pentru a identifica provocările actuale cu care se confruntă agricultorii și soluțiile optime pentru susținerea sectorului agricol.

  În cadrul discuțiilor agricultorii au declarat că recolta este diminuată considerabil, urmare a condițiilor climaterice nefavorabile. În acest sens, părțile au discutat despre metodele de redresare a situației din sectorul agricol.

  Totodată s-a accentuat că condițiile de eligibilitate a HG 644/2024 din 11.09.2024 cu privire la alocarea mijloacelor financiare și aprobarea modului de repartizare a acestora (ajutor financiar pentru fermierii afectați de situațiile excepționale cu caracter natural din anul 2024) și LP 240/2024 din 13.09.2024 cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024 au lăsat marea majoritate a agricultorilor fără de facilitățile stipulate în aceste documente.

  În cadrul ședinței agenții economici au menționat și despre provocările din sector, și suport  necesar în depășirea acestora, accentuîndu-se despre prețurile exagerate a pieselor de schimb la unele tipuri de tehnică agricolă și produse de uz fitosanitar comparativ cu țările vecine.

  Ministerul Agriculturii și Industiei Alimentare este în proces de identificare a soluțiilor și măsurilor de sprijin pentru fiecare agricultor care a fost afectat de sceta și arșița din anul 2024.