Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În fiecare an, ziua de 15 februarie  este  un prilej de tristețe, este ziua când comemorăm eroii căzuți în războiul din Republica Afganistan. Războiul a durat 10 ani… (1979-1989), război ce a curmat viețile  a 15 mii de ostași  sovietici printre care și moldoveni din țara noastră.
  Astăzi comemorăm a 35-a  aniversare de la retragerea trupelor sovietice din  Republica Afganistan. La activitatea organizată astăzi la Complexul Memorial ,,Aleea Eroilor” din orașul Fălești  au participat  Doamna Oxana Mărgineanu, secretarul Consiliului raional, Domnul  Alexandru Severin, primarul orașului Fălești, Domnul Victor MARIAN, Președintele Asociației Veteranilor  Razboiului din Republica Afganistan a raionului Fălești, veteranii războiului din Afganistan, angajații din cadrul subdiviziunilor Consiliului raional și ai Primăriei orașului, profesori și elevi din cadrul instituțiilor de educație  din raion.  Au fost transmise mesaje  de compasiune și mulțumire pentru devotament, patriotism și sacrificiu către veteranii războiului din Afganistan. Cu un recital  de poezii, în semn de profundă recunoștință pentru  eroismul de care au dat dovadă  veteranii pe câmpul de luptă, au venit și copii din cadrul Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri din orașul Fălești, ghidați  de Doamna Viorica Harea, conducătorul centrului. 

  • IMG_0673
  • IMG_0677
  • IMG_0693-2

  Amintim că, din raionul Fălești în acest război au participat 380 de ostași. Istoria nu o dată a confirmat că astfel de etape cruciale au aspectul vărsărilor de sânge. Nu au fost ocoliți de acest destin nici făleștenii noștri, unde cruntul război a răpus 6 bravi și tineri ostași. Pe câmpurile de luptă din Afganistan au rămas muți tineri eroi ai neamului, care au sacrificat cu propria viață pentru ca,  tânăra generație să trăiască mai bine și să știe să prețuiască trecutul istoric.

  Potrivit datelor oficiale peste 12 mii de ostași moldoveni au participat la războiul din Afganistan. Mai bine de 300 au murit, patru au fost dați dispăruți, iar mii de persoane suferă şi acum de diverse maladii. Mulți veterani au ajuns invalizi încă la vârsta de 45 de ani.

  Activitatea a finisat cu depuneri de flori la Monumentul AFGANISTAN 1979-1989 în memoria eroilor căzuți la datorie…

  Odată cu sfârșitul acestui război nu s-au terminat suferințele și durerea, în special, a celor care și-au pierdut bărbații , soții și copii…

  Mai multe fotografii