Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În perioada 16 – 17 noiembrie 2023 Direcția Generală Educație și Cultură Fălești a organizat un șir de activități culturale pentru promovarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului „Călător pe meridiane culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași în parteneriat cu Consiliul raional Fălești și Primăria orașului Fălești în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

  În prima zi reprezentanții ai județului Iași, România reprezentând Consiliul Județean Iași și Muzeul Literaturii Române au vizitat expoziția eroilor din poveștile a lui Ion Creangă expusă în holul Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” și Școala de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” din orașul Fălești.

  Într-o atmosferă de poveste, în prezența a oaspeților de onoare, casa mare a IPLT „Ion Creangă”, orașul Fălești - a devenit un spațiu intercultural, care a dezvăluit spectatorilor o frumoasă călătorie în profunzimea valorilor culturale ale poveștii „Soacra cu trei nurori”.

  • PANA5899
  • PANA6283
  • PANA6424

  Vineri, 17 noiembrie 2023, a avut loc redeschiderea Muzeului raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovcshi” din orașul Fălești, eveniment mult așteptat și dornic de întreaga comunitate a raionului.

  La activitate au participat 13 reprezentanți ai județului Iași, managerii instituțiilor de cultură și învățământ din raion, oameni de cultură și mass-media. Evenimentul a debutat cu discursuri din partea președintelui Consiliului raional Fălești, dl Sergiu Fîntîna, a reprezentantului Consiliului Județean Iași, doamna Laura Pastravanu, a directorului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, dl Vicol Petru, a șefei Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, dna Mariana Osadța, a șefului Serviciului de Cooperare Transfrontalieră și Atragerea Investițiilor din cadrul Consiliului raional Fălești, dl Cimpoieș Victor, a directoarei Muzeului raional, dna Railean Rodica. Evenimentul fiind moderat de dna Tatiana Paladi, șefa Secției Cultură și Turism Fălești. Partea oficială a fost încununată cu spectacolul artistic teatralizat prezentat de formația folclorică cu titlul model „Mlădița” din comuna Sărata Veche, raionul Fălești, conducător artistic dna Chilaru Maria.

  Start activității muzeului s-a dat prin tăierea panglicii, urmat de un tur al muzeului. Totodată, pentru promovarea și conservarea culturii, literaturii și tradițiilor existente în județul Iași și raionul Fălești în premieră, în cadrul muzeului este vernisată expoziția de lucrări grafice aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, realizate de Aristome Murnu Gheorghiades, artist plastic de origine aromână, care s-a remarcat ca un foarte bun pictor, desenator, ilustrator de reviste și volume, machetator  la ilustrarea diferitor ediții ale scrierilor lui Ion Creangă.

  Mai multe fotografii