Astăzi se împlinesc 30 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru, un război în care tânărul stat independent Republica Moldova a încercat să-și apere independența și integritatea teritorială.
Ziua Memoriei și a Recunoștinței, în orașul Fălești, a fost consemnată prin activitate de comemorare a victimelor acestui război, desfășurată la Complexul Memorial „Aleea Eroilor”, la care au fost prezenți conducerea raionului și a orașului, colaboratorii Inspectoratului de poliție, veteranii și participanții la războiul de pe Nistru.
Cu mesaje de reverență și mulțumire către veterani și publicul prezent s-au adresat președintele raionului Fălești, domnul Sergiu Fîntîna , primarul orașului Fălești, domnul Alexandr Severin, comisarul principal, șef interimar inspectoratul de poliție Fălești, domnul Popovici Vitalie, președintele Asociației Obștești „Combatantul”, domnul Serghei Colesnic. Ei au ținut să sublinieze importanța cunoașterii acestor file din istoria statului nostru de către generațiile următoare pentru a conștientiza valoarea libertății și independenței unui popor.
Pentru a elogia eroismul veteranilor războiului de pe Nistru, elevii de la IP LT„M.Eminescu au venit către cei prezenți cu un recital de poezii. Un moment emoționant al activității a fost lansarea în cer de către elevi a baloanelor în culorile tricolorului, semn al independenței și statalității, și a hulubilor, semn al păcii.
Deşi au trecut deja trei decenii de la conflictul armat de pe Nistru, grozăvia acestui război rămâne în memoria multora dintre noi. La acțiunile militare din 1992 au luat parte aproximativ 30 de mii de persoane, 287 dintre acestea au decedat, peste 300 de persoane au rămas invalide. În raionul Fălești pe câmpul de luptă și-au pierdut viața pământenii Căruntu Grigore, Tataru Anatol și Orbu Eugeniu.
În memoria celor căzuți și pentru veșnica lor pomenire, toți cei prezenți la eveniment au ținut un minut de reculegere.