Astăzi, 22 iunie se împlinesc 80 ani de la declanșarea celui de-al doilea război mondial... Ecoul lui și acum mai este viu...
Astăzi, pe teritoriul comunei Egorovca, în satul Ciuluc în cadrul unor lucrări de terasament în extravilan s-au găsit 13 proiectile din timpul celui de-al doilea război mondial.
Menționăm, că de regulă, primăvara şi toamna, se declanşează şi se intensifică, în funcţie de mersul vremii, lucrările agricole, de construcţie, igienizare a gospodăriilor.
Anume începând cu această perioadă a anului, potrivit specialiştilor din cadrul Serviciului Geniu al Armatei Naţionale, de către localnici sînt depistate obiecte explozive din perioada celui de-al doilea război mondial. Bombe, proiectile, mine, grenade, cartuşe mai noi sau mai vechi, unele pline de rugină, răsar unde nu te aştepţi : pe cîmp, în urma arăturilor, la săparea unor canale, la demolări ori construcţii. Potenţialul exploziv al unor asemenea obiecte se păstrează, uneori, nealterat peste o jumătate de secol, dacă nu şi mai mult. Manipularea imprudentă a muniţiei, aparent inofensive, poate duce la pagube materiale, la vătămări corporale şi chiar la pierderi de vieţi omeneşti.
Muniţiile neexplodate descoperite, constituie un pericol deosebit pentru oameni în condiţiile contactului cu acestea. Detectarea propriu-zisă a muniţiilor rămase neexplodate se face de către formaţiunile de specialitate, folosind dispozitive speciale, cu mari performanţe, care pot detecta muniţia la mari adîncimi. Pentru prevenirea accidentelor în rîndurile populaţiei, în cazul descoperirii de mu-niţii, este interzis :
- atingerea muniţiilor cu mîina sau cu alte obiecte;
- ridicarea, transportarea şi depozitarea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
- comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pămînt sau la suprafaţă;
- tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
- demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- folosirea pentru joacă de către copii, care din curiozitate şi necunoaştere le întroduc în foc sau încearcă să le dezasambleze cu diferite unelte.
Este necesar să REŢINEŢI : găsirea muniţiei va fi semnalată imediat celui mai apropiat post de poliţie sau direct Secţiei Situaţii Excepţionale Făleşti la tel. 112. Neutralizarea şi distrugerea muniţiei se execută de către subunităţile pirotehnice care au pregătirea şi dotarea cu aparatură specială pentru această misiune destul de periculoasă.