Astăzi 26 aprilie 2021 se împlinesc 35 ani de la catastrofa nucleară produsă la aceiași dată în anul 1986.
Astăzi, reamintim o filă tristă a istoriei - Cernobîl 1986 - catastrofa nucleară a secolului al XX-lea. Consecințele avariei a afectat grav pe termen lung sănătatea populației și a mediului înconjurător, provocând victime și până astăzi.
Cu acest prilej, conducerea raionului a organizat o acțiune cu depunere de flori la monumentul victimelor care au participat la lichidarea catastrofei. La eveniment au participat Domnul Sergiu FÎNTÎNA, președintele raionului, Domnii Alexandr SEVERIN, primarul orașului Fălești, Domnul Dmitri LIPSIUC, șef al secției administrativ militare Fălești și Domnul Ion ANGHENI, șef secție Securitate Publică al Inspectoratului de Poliție.
Cu un mesaj pentru participanți a venit Domnul Sergiu FÎNTÎNA, care a menționat despre consecințele catastrofei nucleare din secolul al XX-lea asupra sănătății populației, Doamna Maria BURLACU, văduvă a participantului la lichidarea consecinței catastrofei și Domnul Gheorghe BAXAN, președintele organizației teritoriale a participanților la lichidarea catastrofei de la Cernobîl.
Amintim, că la lichidarea avariei nucleare de la Cernobîl au participat 3550 de cetăţeni ai Republicii Moldova, dintre care 1003 au decedat. Majoritatea persoanelor sunt din zona de centru a Republicii Moldova (60,6%), din cea de nord – 24,2%, sud – 15,2%. „Lichidatorii” din Moldova s-au aflat la Cernobîl în medie 62 zile. Din raionul nostru au fost trimiși la Cernobîl 34 de persoane, dintre care 12 au decedat.
Dumneavoastră, stimați participanți, ați dat dovadă de curaj și responsabilitate în fața omenirii, jertfind cu sănătatea și propria viață.
Mulți concetățeni de–ai noștri nu mai sunt printre noi, dar au lăsat o lecție de curaj și sacrificiu pentru umanitate.
În memoriam victimelor catastrofei de la C.A.E s-a ținut un minut de reculegere…