Fiecare sfârșit de vară ne întoarce în timp și ne amintește de voința neamului nostru, care și-a redobândit suveranitatea și independența, ne amintește de unde am pornit, cum am evoluat, ce am obținut și ce nu am reușit încă. Sărbătorile Ziua Independenței și Limba Noastră, celebrate tradițional la finele lunii august vin să profileze identitatea noastră națională și spiritul patriotic, lucruri indispensabile pentru un viitor democratic și prosper al țării.
Ziua de 27 august este ziua în care Republica Moldova arborează drapelele în semn de Sărbătoare Națională - Ziua Independenței. Această va rămîne pentru totdeauna înscrisă cu litere de aur în paginile istorice ale edificării statului nostru, semnificînd aspirația poporului moldav la autodeterminare și libertate, stabilind începutul unui drum lung spre constituire ca stat, ca societate, ca cetățenie. Independența înseamnă muncă, educație, demnitate. Ceea ce pentru mulți din predecesorii noștri a fost un vis, pentru noi este o realitate.
Democraţia e o lecţie care abia începe, statul de drept fiind un proiect abia trecut de linia startului, iar demnitatea de cetăţean - model pe care îl avem în faţă şi pe care vrem să-l urmăm.
Independenţa a creat noi oportunităţi pentru dezvoltarea ţării pe cale democratică şi pentru promovarea economică în beneficiul cetăţenilor. Doar prin cetățeni, patrioți ai țării, vom reuși să situăm statul nostru la înălţimea opţiunii sale istorice pentru ca acesta să devină un stat al prosperităţii, păcii, unităţii şi bunăstării.
Concomitent cu sărbătoarea Zilei Independenței ținem să glorificăm și măreția evenimentului de proclamare la 31 august 1989 a limbii materne ca limbă de stat.
Să luăm cu toţii aminte, că un neam fără grai este ca o Ţară fără popor. A nu iubi limba maternă este identic cu a nu-ţi iubi Patria, căci noţiunile Patrie, Vatră, Popor, pe de o parte, şi Limbă, pe de alta, sunt suprapuse şi inseparabile, deoarece limba, după cum afirma şi marele înaintaş al neamului Vasile Alecsandri, este „tezaurul cel mai preţios, pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc”.
Îmi exprim recunoştinţă faţă de toţi cei care au stat la originea dezvoltării Republicii Moldova ca stat de drept şi au făcut faţă provocărilor timpului, manifestând fidelitate şi credinţă la apărarea valorilor supreme ale Republicii Moldova – suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a ţării. În memorie revin acele momente când mii de cetățeni din toate colțurile țării, printre ei fiind și pământeni ai raionului nostru, cu o patriotică ardoare au militat pentru a avea o Republică Independentă, iar limba poporului băștinaș să fie declarată limbă de stat, opțiuni care au fost legiferate de deputații Parlamentului din acel timp, inclusiv și de toți cei din circumscripțiile electorale făleștene.
Să ne mândrim cu faptul că suntem un stat independent şi suveran. Să avem încredere în propriile forţe, spre a făuri un viitor pentru generaţiile următoare. Să ne păstram tradiţiile şi valorile, pentru care au luptat strămoşii noştri. Moldova nu trebuie să rămână doar locul nostru de baştină, ci din contra să devină plaiul oportunităţilor pentru fiecare din noi.
Vă doresc să aveți parte de pace, sănătate, fericire, bunăstare, succese și realizări remarcabile în activitatea zilnică, iar patriotismul şi dragostea faţă de Țara Noastră să devină impulsul fiecărei acţiuni desfăşurate întru prosperare și un viitor fericit!
Iraida Bînzari
Președintele raionului Fălești