Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La 18 mai aniversăm ce-a de-a XV-a ediție a Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor.  Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în 1977, la inițiativa Ministerului Culturii și Comunicării  din Franța,  dar pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor este Noaptea Europeană a Muzeelor, inițiată în anul 2005. 

  Până în prezent, la acest eveniment au aderat  peste 3000 de muzee din 47 de țări.  Scopul evenimentului este de a spori interesul față de instituțiile muzeale, prezentându-le activitatea într-o altă perspectivă, precum și de a familiariza publicul larg cu colecțiile muzeelor și de a sensibiliza societatea în privința problemelor din domeniu.

   Ca instituții aflate în centrul comunității, muzeele au puterea de a stabili dialogul între culturi, de a construi punți pentru o lume pașnică și de a defini un viitor durabil

  Importanța acestei zile pentru poporul nostru este de a promova valorile culturale și istoria.  Muzeele țării noastre merg în pas cu modernizarea, pe lângă faptul că își păstrează misiunile lor primare – colectarea, conservarea și păstrarea bunurilor culturale, dar și organizarea activităților cultural-educaționale, muzeele și-au transformat practicile pentru a rămâne mai aproape de comunitățile pe care le deservesc. Muzeele din Republica Moldova au devenit parte a acestei  manifestări culturale de amploare, reușind să atragă un public tot mai numeros și divers. 

  Actualmente, în Registrul Național al Muzeelor din Republica Moldova sunt înscrise 124 de muzee,  dintre care doar șase muzee cu 12 filiale sunt în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

  Ediția din acest an, cu genericul „Muzeele și hub-urile creative: viitorul tradiției” este dedicată empatizării muzeelor la provocările societății actuale, încât acestea să devină mai interactive, flexibile, orientându-și activitatea spre comunități. Ele se transformă în hub-uri culturale care funcționează drept platforme unde creativitatea este combinată cu cunoașterea, iar vizitatorii pot participa la procesul de creare și promovare a patrimoniului cultural. Scopul evenimentului este de a spori interesul faţă de muzee şi de a prezenta activitatea acestora într-o altă perspectivă, dar și pentru a familiariza publicul larg cu colecţiile muzeelor și a sensibiliza societatea în privința problemelor din domeniu.

  Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, în luna mai 2019, 87 de muzee și instituții culturale din 19 raioane și-au anunțat programul consistent în ateliere de creație, lecții deschise la subiectul păstrării, dezvoltării și promovării patrimoniului cultural, înscenări teatralizate, recitaluri de cântece, poezii, vernisaje de pictură, proiecții de film, concursuri, târguri ale meșterilor populari pentru a consemna importanța activității instituțiilor muzeale și culturale în viața unei comunități.

  Și în raionul nostru s-a aprobat un plan de acțiuni culturale
care vor fi organizate de către instituțiile muzeale din raion
în cadrul Zilei Internaționale a Muzeelor cu tema
Muzeele și hub-urile creative: viitorul tradiției.

Plan de acțiuni culturale care vor fi organizate de către instituțiile muzeale din raion în cadrul Zilei Internaționale a Muzeelor 

Programul zilei internaționale a muzeelor și a nopții europene a muzeelor ( MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A MOLDOVEI )

18 mai 2019

   

 



  Postul de radio Fălești a fost creat în august 2015, în cadrul proiectului „De la informație la rezolvarea problemelor de mediu” implementat de Consiliul raional Fălești și finanțat de Guvernul Suediei în cadrul Programului "Sprijinirea durabilă şi planificarea acțiunilor de mediu în Comunitățile din Belarus şi Republica Moldova" (STREAM).

  În prezent puteți audia în direct emisiunile Postului raional de Radio ECO FM Fălești în fiecare zi începînd de luni pînă vineri la ora 19:30 și în reluare a doua zi la ora 7:30 dimineața pe frecvența 97,6 MHz.

  Unul din obiectivele prioritare al Postului raional de radio este de a informa operativ și veridic cetățenii despre situația social – economică și de mediu din localitățile raionului.

  Activul postului de radio este :

redactor - șef – Emil Coliban , mobil: 069141894, emil_coliban@yahoo.com

corespondent - secretar –   , mobil: 

  Telefonul de contant: 0259/22861

  Email:falesti.radio@gmail.com