Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

STATUTUL    HOTĂRÂRI    COMPONENȚA    CONTACTE   

   

SINDASP

Federaţia Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice din Republica Moldova SINDASP
  • Premierea copiilor în cadrul concursului de desene cu genericul “Familia Mea”
    Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice (SINDASP) a desfășurat, în perioada 17 martie – 15 mai 2025, concursul de desene cu genericul „Familia Mea” pentru copiii membrilor de sindicat ai Federației SINDASP. Concursul a avut drept scop identificarea şi aprecierea celor mai creative și valoroase desene, care vizează importanța sentimentului de dragoste, respect, iubire și […]
  • Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Internaţionale a Solidarităţii Oamenilor Muncii
    Anual, la 1 Mai marcăm Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor Muncii. Această zi a fost simbolul revoluţiei şi al luptei de clasă, ea comemorând lupta istorică a muncitorilor din întreaga lume. Această sărbătoare a fost obținută cu mari sacrificii, în urma mișcărilor sindicale ale muncitorilor, a protestelor și grevelor. Cu trecerea timpului, 1 Mai a […]
  • La mulți ani, domnule Președinte al Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice (SINDASP) dl Canțîr Vlad
    În această zi specială și frumoasă de primăvară, venim cu cele mai sincere felicitări și urări de sănătate cu prilejul Zilei Dumneavoastră de naștere, exprimându-ne respectul pentru profesionalismul, curajul și perseverența ce o manifestați în muncă, competența și omenia sunt demne de respect și admirație. Vă urăm zile pline de soare, sănătate, succes în activitate, […]
   

er  Marcată la 21 mai  Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare  a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial în promovarea diversităţii culturale.

  În cadrul celei de-a 31-a sesiuni a conferinţei generale a UNESCO, desfăşurată la Paris la 2 noiembrie 2001, a fost adoptată Declaraţia universală privind diversitatea culturală.

  Diversitatea culturală este necesară umanităţii aşa cum biodiversitatea este pentru natură.

  La 20 decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU a decis proclamarea zilei de 21 mai drept Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare.

er2

  Diversitatea culturală oferă idei şi perspective noi care ne îmbogăţesc vieţile, permiţându-ne tuturor să creştem şi să ne dezvoltăm împreună .  Astăzi este o oportunitate pentru noi toţi să sărbătorim beneficiile extraordinare ale diversităţii culturale, inclusiv bogatul patrimoniu al omenirii, şi să ne reafirmăm angajamentul de a construi o lume  pașnică bazată pe valorile dialogului intercultural. Atât dialogul inter-cultural, cât și dezvoltarea culturală trebuie să facă parte din strategiile naționale de dezvoltare, fiind, totodată, unele dintre preocupările de bază ale Organizației Națiunilor Unite.

  Într-o lume diversă, distrugerea culturilor este o crimă. Scopul nostru trebuie să fie acela de a crește diversitatea culturală care reprezintă patrimoniul nostru comun, un simbol al gândirii libere și cea mai mare oportunitate pentru omenire.

  Această zi  ne oferă prilejul de a aprofunda înţelegerea valorilor diversităţii culturale şi de a promova obiectivele Convenţiei UNESCO privind protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, adoptată la 20 octombrie 2005. Între aceste obiective se numără realizarea un flux echilibrat de bunuri şi servicii culturale şi creşterea mobilităţii la nivel internaţional a artiştilor şi profesioniştilor din domeniul culturii, integrarea culturii în cadrul de dezvoltare durabilă, promovarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.