Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Recent o delegație a raionului Fălești în frunte cu doamna Iraida Bînzari, președintele raionului Fălești a participat la celebrarea aniversării a 560-a a orașului Noua Sulița, Ucraina. Raionul Fălești este înfrățit cu orașul Noua Sulița de șapte ani și desfășoară în comun diferite activități transfrontaliere, reciproc avantajoase. Reprezentanții raionului Fălești au participat de mai multe ori la Festivalul „Mărțișor”, organizat în orașul Noua Sulița, iar cei din Noua Sulița au participat la mai multe vizite de studiu în raionul Fălești. Trei ani la rînd fermieri și antreprenori agricoli din raionul Fălești au vizitat diferite ferme agricole și întreprinderi din regiunea Cernăuți.

 

Un rezultat pozitiv al înfrațirii și colaborării între regiunile transfronataliere Fălești și Noua Sulița este elaborarea și implementarea proiectelor în parteneriat. În ultimii ani au fost implementate proiectele „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor municipale solide din Republica Moldova, România și Ucraina” de către Consiliul raional Fălești și „Cresterea activității de siguranță a vieții în valea rîului Prut” realizat de Administrația de Stat a raionului Noua Sulița și finanțat de Uniunea Europeana prin Programul Operaținal Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

 

Este îmbucurător faptul că în ajunul sărbătorilor pascale a venit o veste bună: proiectul „Pas cu pas spre selectarea separata a deșeurilor”, depus de Consiliul raional Fălești în parteneriat cu Consiliul local Noua Sulița în cadrul Programului Republica Moldova- Ucraina a fost selectat pentru finanțare.

În prima zi a vizitei delegația din Fălești a avut o înîlnire cu șefa Administrației de Stat a raionului Noua Sulița dna Eugenia Boico și primarul orașului Noua Sulița dna Maria Nicorici.

 

A fost efectuată o vizită de studiu în satul Stroiești, unde conducatorul SRL „Zolotoi colos” domnul Stepan Gligor s-a împărtășit cu experiența sa de 44 de ani ca conducător al gospodăriilor agricole. La fel dumnealui a povestit despre activitatea social - culturală în comunitatea prezentat delegației mini - stadionul de fotbal construit pe banii SRL „Zolotoi colos” în suma de 1,5 milioane grivne.

Pe data de 6 mai în centrul orașului, la Palatul de Cultura, parcul central și la stadion au avut loc ședința solemnă, consacrată aniversării a 560-a de la crearea orașului Noua Sulița, competiții sportive la fotbal, sambo, atletism, un concert de zile mari, prezentat de Ansamblul Poporului de Bucovia, Cernăuți.

Cuvinte de felicitare au fost aduse locuitorilor orașului de către conducătorii regiunii Cernăuți, raionului Noua Sulița, conducătorii delegațiilor Consiliului raional Fălești, primariilor Ungheni și Huedin, jud. Cluj, România, participante la ziua orașului Noua Sulița.

În cuvîntul de salut președinele raionului Fălești dna Iraida Bînzari a felicitat participanții la adunarea festivă cu jubileul orașului, sărbatorile pascale și Sfîntului Gheorge, menționînd colaborarea benefică din ultimii ani a regiunilor înfrățite și oportunitățile pe viitor de atragere a investițiilor și posibilitățile de schimb de experiență. 

În ultima zi a vizitei delegația făleșteană a avut o întîlnire de lucru cu partenerii proiectului „Pas cu pas spre selectarea separată a deșeurilor” primăria Noua Sulița, Asociația pentru Dezvoltare Economică și Cooperare Transfrontalieră, conducerea SRL „Avtodor”, director Vasile Șalar, originar din raionul Fălești.

Mai multe fotografii