Ieri, 20 decembrie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional Fălești a avut loc conferința de finalizare a proiectului „Călător pe meridiane culturale”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun România- Republica Moldova 2014-2020.
La conferință, au participat 19 beneficiari ai proiectului- reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor de cultură și reprezentanți ai societății civile. Conferința a fost deschisă și moderată de Victor Cimpoieş, care a prezentat și raportul cu privire la rezultatele obținute în cadrul proiectului și impactul asupra beneficiarilor.
În cuvântul de salut, președintele raionului, Sergiu Fîntîna, a confirmat utilitatea proiectului și amploarea sa, felicitând echipa de proiect pentru rezultatele obținute și dorindu-le succes în continuare în atragerea investițiilor în raionul Fălești. Șefa Direcției Generale Educație și Cultură Mariana Osadţa a menționat implicarea activă a instruiților subordonate în activitățile de promovarea a patrimoniului cultural și artistic, redeschiderea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovchi”, menționând și calitatea lucrărilor de construcție la muzeu de către SRL „Danigasing”.
Cu alocuțiuni privind unele rezultate pozitive ale proiectului au venit Rodica Railean, directoarea Muzeului de Istorie si Etnografie „Lazăr Dubinovschi”, Veaceslav Fusu, vicepreşedintele raionului, Ana Antonciuc, vicedirectoare la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Viorica Harea, directoarea Casei de creație a copiilor.
In concluzie, rezultatele proiectului sunt foarte valoroase: reabilitarea capitală a interiorului și dotarea cu mobilier a Muzeului Raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” și restaurarea, reabilitarea monumentului de arhitectură, drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești, care urmează sa fie finalizata in anul viitor. La Iași a fost reabilitata capital complexul muzeistic Bojdeuca Creangă și a Muzeului Național al Literaturii Române”.
Conferința de totalizare a proiectului a menționat, că unul dintre principiile de bază ale proiectului a constat în sporirea atractivității culturale si turistice a celor două regiuni transfrontaliere, prin creșterea ofertei turistice şi a gradului de vizitare a Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi“ din orașul Fălești, cu mai mult de 20%, prin rezultatul reabilitării și dotării muzeului cu mobilier.
La finele Conferinței a fost organizată și conferința de presă în cadrul căreia au venit cu comunicări și diferite întrebări redactora ziarului „Patria Mea” Mariana Ionel și redactorul Postului de Radio Eco FM Fălești Emil Coliban.
Realizarea proiectului a facilitat reabilitarea, păstrarea și folosirea rațională a patrimoniului istoric-cultural, îmbunătățirea arhitecturală a orașului, dar și la promovarea culturii, dezvoltarea relațiilor politice și economico-culturale din regiunile partenere, prin încurajarea cooperării și schimbului de bune practici între raionul Fălești, Republica Moldova și județul Iași, România.
Implementarea proiectului „Călător pe meridiane culturale” a oferit un cadru optim pentru schimbul de experiență, valori, obiceiuri. Patrimoniul cultural al celor două regiuni a fost pus în valoare printr-o sincronizare a valorilor cu impact pozitiv, contribuind la creșterea atractivității generale ale celor două zone transfrontaliere țintă, cu impact indirect asupra creșterii economice și a calității vieții comunității.
Proiectul „Călător pe meridiane culturale” a fost implementat de Consiliul raional Fălești în parteneriat cu Consiliul Județean Iași și primăria orașului Fălești în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 și implementat de Consiliul Județean Iași în parteneriat cu Consiliul raional şi primăria or. Fălești.
Acest articol a fost realizat cu asistența financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Consiliului raional Fălești și nu poate fi considerat în nici un caz ca reflectând opiniile Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România -Republica Moldova 2014 - 2020.