Conform planului de acțiuni al proiectului „Călător pe meridiane culturale”, după redeschiderea muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din or. Făleşti pe data de 17 noiembrie curent, o delegaţie a raionului Făleşti a participat la activităţile de redeschidere a Muzeului de Literatură Româna după renovare, vizionând o expoziție de excepție dedicată personajelor memorabile create de Ion Creangă și expoziției elevilor de la Școala de arte Gheorghe Vrabie din oraşul Făleşti.
Oaspeții din Republica Moldova au efectuat si o vizita la Casa Muzeelor, unică prin ceea ce oferă la nivel de expoziţii permanente. În incinta ei sunt amplasate 5 muzee cu diferite exponate interesante, ce reprezenta istoria, cultura si tradiţiile strămoşilor noştri. Ei au mai vizitat Muzeul Poeziei, un muzeu de arte vizuale dedicat ideii de poezie, ce nu mai există în România. Au apreciat mult şi exponatele expuse în Muzeul Literaturii Române, Muzeul Copilăriei în Comunism s.a
Proiectul "Călător pe Meridiane Culturale" a adus la viață atât la Iași, cat și la Fălești, un trecut bogat și o moștenire culturală importanta pentru ambele regiuni transfrontaliere. Restaurarea Complexului muzeal Bojdeuca lui Ion Creangă și a Muzeului de Istorie și Etnografie "Lazar Dsubinovschi" din orașul Făleşti
reprezintă inițiativele proiectului "Călător pe Meridiane Culturale", realizate de Consiliul Judeţean Iaşi in parteneriat cu Consiliul raional şi Primăria oraşului Făleşti în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană.
Redeschiderea oficială a Muzeului de Istorie și Etnografie "Lazar Dsubinovschi" din orașul Făleşti si a Muzeului Literaturii Române au marcat un pas important şi necesar în conservarea identității culturale în arealul transfrontalier România-Republica Moldova.
Vă informam că în perioada 15-16 decembrie curent în oraşul Făleşti va fi organizat evenimentul „Colindătorii la Muzeul de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi”.