Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi anul acesta a fost celebrate printr-o serie de evenimente pline de căldură sufletească și empatie care au avut ca scop promovarea drepturilor persoanelor cu nevoi speciale din raion.
Asistenţii sociali comunitari şi lucrătorii sociali din raion de comun cu colaboratorii primăriilor au efectuat vizite la domiciliul persoanelor cu dizabilități acordîndu-le sprijin financiar, îmbrăcăminte, jucării, rechizite școlare și colete cu produse alimentare.
O activitate de sensibilizare cu genericul „Copil ca tine sunt și eu” a organizat Dna Ana Moroșanu, asistent social comunitar din s. Albinețul Vechi la care au participat elevii clasei a VI-a din gimnaziul din localitate. Aceștia au vizionat un scurt film de animație „Prezent” de Jacob Frey și au meditat asupra întrebării “Ce ați putea face voi pentru ca persoanele cu dizabilități să nu să se simtă singure?”.
La 01 decembrie Direcţiei Asistenţă Socială, Protecţie a Familiei și Copilului a organizat activitatea “Ne simțim bine împreună” pentru tinerii cu dizabilități din raion. Aceștia au susținut un recital de poezii din propriile creații și și-au delectat auzul cu melodii prezentate de ansamblul folcloric “Stejărel”. Angajaţii Centrului de asistenţă specializată şi formare continuă “Casa Speranţei” au organizat ateliere de lucru în cadrul cărora tinerii au confecţionat brăduţi de crăciun şi fulgi de hârtie.
La 02 decembrie în incinta Centrului de Asistență Socială "ProSperare" din sat. Bocșa s-a desfășurat o masă rotundă cu genericul: "O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi". De asemenea, pentru sensibilizarea şi informarea populaţiei membrii echipei din cadrul centrului împreună cu beneficiarii acestuia s-au deplasat în localitate pentru a distribui materiale informative și a oferi ajutoare persoanelor cu dizabilităţi.
Angajații Complexului de Servicii Sociale „Pentru Voi” la 03 decembrie au prezentat beneficiarilor un frumos program artistic, la care a participat grupa mică a ansamblului vocal “Crescendo” condus de Natalia Cucereavaia-Munteanu, scopul acestuia fiind sensibilizarea comunităţii locale cu privire la problematica dizabilităţii.
La 05 decembrie colaboratorii Direcţiei Asistenţă Socială, Protecţie a Familiei și Copilului au desfășurat o activitate în incinta Centrului de Creaţie şi Agrement pentru Tineri şi Copii „Lora Găină”. Invitatul special al întâlnirii a fost Animatorului Căpșoonel, care a susținut un program artistic pentru copiii cu dizabilități din cadrul Serviciilor sociale. La finele evenimentului a fost organizată o masă dulce, după care a urmat o ședință foto cu invitatul de onoare. De asemenea, Căpșoonel a efectuat o vizită în cadrul Serviciului social “Casă Comunitară” cu scopul de a aduce un zâmbet de fericire pe chipurile beneficiarilor.
Membrii Consiliului Consultativ al Copiilor au organizat o expoziţie cu vânzare, în cadrul căreia au fost expuse lucrările şi obiectele efectuate de către persoanele cu dizabilități din cadrul Serviciului social “Locuința Protejată”.
Din mijloacele Fondului republican de susținere socială a populației, prin intermediul Direcţiei Asistenţă Socială, Protecţie a Familiei și Copilului, au fost alocate 461600 lei pentru acordarea ajutoarelor materiale persoanelor cu dizabilităţi socialmente vulnerabile. Astfel de evenimente își propun să sensibilizeze comunitatea cu privire la dificultățile cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale și să faciliteze procesul de incluziune socială a acestora.