Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Începînd cu anul 2012 în raionul Făleşti activează serviciul „Telefonul Copilului”,  iniţiat prin  Proiectul „Crearea la nivel local a sistemelor de protecţie a copilului de abuz, neglijare şi exploatare în Republica Moldova” implementat de Parteneriate pentru Fiecare Copil şi Terre des Homes, cu suportul   financiar al  Oak Foundation.

Scopul serviciului Telefonul Copilului constă în prevenirea şi înlăturarea riscurilor şi dificultăţilor care pot să apară în viaţa copiilor şi tinerilor.

Obiectivele serviciului Telefonul Copilului:
a) informare şi consiliere cu privire la promovarea şi respectarea drepturilor copiilor;
b) consiliere şi intervenţie în situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copiilor;
c) îndrumare/referire către instituţii şi specialişti în măsură să acorde asistenţa necesară;
d) monitorizarea modului de soluţionare a cazurilor;
e) monitorizarea respectării drepturilor copilului în urma cazurilor înregistrate şi informarea instituţiilor abilitate cu privire la problemele întâmpinate de către copii.

Beneficiari ai serviciului pot fi atât copii cât şi persoane adulte:
a) copii din raion – victime ale abuzului sau persoanele care doresc să reclame un abuz de orice natură săvârşit asupra unui copil;
b) tineri care urmează să părăsească sistemul de stat de protecţie a copilului;
c) părinţi / îngrijitori;
d) profesionişti care lucrează în domeniul protecţiei copilului şi în cadrul serviciilor oferite  copiilor;
e) publicul larg: vecini, rude, membri ai comunităţii.

 

Ce se întîmplă după ce apelaţi  0800 77000   sau 0259 2 55 00

Primul pas

În momentul în care ne semnalaţi un caz de abuz asupra unui alt copil, trebuie să ştiţi că serviciile sociale sunt obligate să învestigheze situaţia aşa cum a fost ea redată la Telefonul Copilului.

Toate cazurile ce necesită intervenţie sunt transmise de urgenţă Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, Făleşti. Dacă este cazul, este cerut sprijinul poliţiei, în situaţia în care minorul se află în pericol alături de familia sa. Nu sunteţi obligat să ne oferiţi informaţie despre identitatea DVS ! Apelul poate rămîne anonim.

Copilul aflat în situaţie de risc...

Dacă se constată că acel copil, sau copiii sunt în situaţie de risc şi se confirmă abuzul, se consiliază familia şi se încearcă soluţionarea problemelor astfel încât copilul să fie în siguranţă. Opinia copilului în cauză este ascultată. Atunci cand viaţa sau sănătatea copilului este în pericol, serviciile sociale pot lua o măsură de protecţie specială şi copilul/copii să fie separat/separaţi temporar de familie.


Puteţi oricând să ne contactaţi din nou pentru a ne comunica ce s-a întâmplat ulterior şi dacă cel sau cei pentru care aţi sunat mai sunt în pericol.

Urmărirea cazului

În cazul în care copilul nu este în pericol, conform investigaţiilor făcute de serviciile sociale, cazul este monitorizat o perioadă, pentru a se înlătura orice risc.

Astfel vom şti că copii sunt în siguranţă!

TELEFONUL COPILULUI

0800 77000

0259 2 55 00

Sună ! Te putem ajuta !