Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Anual, în a treia zi de Paști, se organizează și se desfășoară un festival special pentru toți creștinii. Astfel, luni, 11 aprilie 2016, la sediul Secției Cultură și Turism Fălești a avut loc ședința comitetului de inițiativă pentru pregătirea și desfășurarea Festivalului raional al cântecului pascal „Cânta-Voi Dumnezeului Meu...”, ediţia a VI-a. Au participat Grigore Budu, șef Secție, Ludmila Negri, specialist principal al Secției, protoiereu Anatolie Negură, blagocin al raionului, sector Fălești 1, preotul Alexandru Stratan, coordonator al Departamentului Tineret și Cultură al Episcopiei de Bălți și Fălești, reprezentant al blagociniei Fălești 2, protoiereu Andrei Spătaru, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din com.Făleștii Noi, care, anul acesta, la 3 mai, va fi gazda festivalului. 

După mai multe consultări cu preoții și în rezultatul dezbaterilor în grupul de lucru s-a hotărât, ca în anul 2016 festivalul să se desfășoare într-o singură localitate (anterior se organiza în ambele blagocinii separat), cu participarea doar a colectivelor cu un potențial mai mare. Vor participa corurile bisericeşti şi formaţiile corale şi vocale de amatori, interprete ale muzicii sacre. Colectivele vor prezenta programul până la 15 minute, care va cuprinde:

  1. Cântec de Patimi sau de Înviere;
  2. Cântec din repertoriul liturgic (vecernie, utrenie, liturghie, ierurgie);
  3. Priceastnă din repertoriul monahal, la liberă alegere.

Programele pot include poezii şi scenete ce vor elucida cele mai zguduitoare subiecte din viaţa Mântuitorului: trădarea, judecata, suferinţele, minunile, înmormântarea, învierea, înălţarea la cer ş.a. Pentru selectarea repertoriului se recomandă a consulta izvoare din arhiva bisericilor, mănăstirilor, precum şi de la specialiştii devotaţi cultului. De asemenea, pentru prima dată va fi pregătit un concurs al clopotarilor.

Fiecare parohie va prezenta o expoziţie pascală, care va include coșul pascal, poze, exponate de artă populară ce ţin de tematică, prosoape, icoane, ceramică, expoziţie de artă culinară.

Participanții la festival vor sosi la locul de desfăşurare până la ora 8.00, unde se vor înregistra, conform căreia vor evolua, vor etala expozițiile pascale. Activitatea va începe la ora 8.30 cu Te-Deum săvârșit de preoți și invitați, la 9.00 la biserică se va desfășura concursul clopotarilor. La 9.30 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului cu mesaje de salut. La 10.00 va demara evoluarea formațiilor corale bisericești și colectivelor corale și vocale de amatori, interprete ale muzicii sacre. La 12.30 vor fi evaluate expozițiile pascale și vor fi acordate diplome și suvenire participanților la festival. La 13.00 va avea loc masa praznicală.

Festivalul este o sărbătoare a cântului bisericesc, pascal, o trecere în revistă a corurilor bisericeşti şi formaţiilor corale şi vocale de amatori, interprete ale muzicii sacre, ce nu are caracter de concurs, dar se va lua în calcul anumite criterii de apreciere - autenticitatea şi veridicitatea repertoriului muzical interpretat, originalitatea şi măiestria interpretativă, volumul şi conţinutul materialului cercetat, portul, cultura scenică.

Totodată, în scopul evitării repetării programului, solicităm participanților înscrierea anticipată la festival cu prezentarea repertoriului la telefon 0259 22246 sau e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..