Pentru comunitatea bibliotecară din Moldova, ziua de 23 aprilie are o dublă semnificaţie: este data la care se celebrează în mai multe ţări din lume, inclusiv SUA, Marea Britanie, România, Ziua mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, care a fost declarată de UNESCO în anul 1995 şi data la care se sărbătoreşte, începînd cu 2010, la solicitarea Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, Ziua bibliotecarului, precum anterior sărbătoarea profesională a bibliotecarilor era marcată la 5 octombrie, Ziua bibliotecarului este o oportunitate pentru întreaga societate de a aprecia la justa valoare rolul cărţii ca mijloc unical de susţinere a culturii, educaţiei, comunicării şi vieţii sociale. Această zi, de asemenea, oferă ocazia de a aprecia importanţa bibliotecarilor ca mediatori între lumea cărţii, a informaţiei şi cea a cititorilor. Se spune adesea că omul creează profesia. Specificul muncii de bibliotecar este o activitate care în ultimul timp a căpătat noi valenţe, deosebit de însemnate, având în vedere faptul că trăim cu toţii în Era Cunoaşterii, a informării, documentării, acumulării de cunoştinţe şi de alte forme ale memoriei fără de care este de neconceput formarea omului nou şi progresul societăţii.
Cu prilejul Zilei profesionale a Bibliotecarului, la 22 aprilie curent, în incinta Bibliotecii publice raionale “M.Eminescu”, s-a desfăşurat masa rotundă cu genericul „Biblioteca - centru spiritual și informațional al comunității”, participanţi fiind bibliotecari, reprezentanți ai APL, parteneri ai bibliotecii în organizarea de activităţi culturale şi implementare de proiecte, cititori fideli. Sala a fost bine amenajată cu expoziția de publicații „Biblioteca modernă – creativitate, spirit, inovare”, pe mese flori, pe ecran - felicitare pentru bibliotecari. Impresionante au fost şi mini-expoziţiile de lucrări creative şi panificaţie, confecţionate de bibliotecari pentru concursul „Bibliotecarii au talent”.
A dat start discuţiei Tatiana Galbici, directorul Bibliotecii publice raionale „M.Eminescu”, care i-a îndemnat pe cei prezenți la o discuție sinceră și interesantă despre imaginea bibliotecii și a bibliotecarului în comunitate, despre rolul și puterea miraculoasă a cărţilor în viața omului. Grigore Budu, șef Secție Cultură și Turism a venit către cei prezenți cu un mesaj de felicitare, Natalia Vrabie, specialist principal în domeniul biblioteci și muzee, care s-a adresat către bibliotecari cu-n îndemn șă-și îndrepte destinul profesional spre deschiderea unor noi orizonturi intelectuale și să fie un model de rezistenţă umană, păstrînd mereu aprinsă flacăra inspiraţiei şi aspiraţiilor prin intermediul Măriei sale CARTEA. Coordonatorul proiectului de informatizare a bibliotecilor NOVATECA Elena Negoiță, șef serviciu relații cu publicul al BPR „M.Eminescu”, a relatat despre implementarea acestui program în bibliotecile publice din raion, inaugurarea serviciilor noi pentru membrii comunității. Șefii bibliotecilor publice din Obreja Veche Ala Grăjdianu, din Pîrlița Valentina Grosu și Lilia Dubăsari din Taxobeni au prezentat la serviciile noi, precum Clubul pe interese ”Adolescentul”, ”Clubul legumicultorului”, ”Studierea ținutului natal” implementate pentru cititori în aceste localități. Impresionante au fost și comunicările educatorilor Centrului comunitar de Asistență Socială „Pentru Voi” Soroca Ludmila și Pîrău Ana, care au menționat, că parteneriatul ce s-a format între Centru de Asistență Socială și BPR „M.Eminescu” este, de fapt, cheia succesului în procesul de educație informațională a beneficiarilor acestor instituții și au înmînat Bibliotecii un mesaj de gratitudine pentru acțiunile de instruire la calculator și alte activități organizate pentru copiii acestui centru.
Spre sfîrșit au fost menționați cu diplome din partea Secției Cultură și Turism cei mai activi bibliotecari din raion și partenerii ai BPR „M.Eminescu” pentru implicarea activă în organizarea unor activități/ proiecte. Totodată, din partea Consiliului ramural al Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din raion, au fost înmînate diplome și premii bănești învingătorilor concursului „Bibliotecarii au talent”, care au devenit bibliotecile publice din Izvoare, Sarata Veche și Hîncești.