Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Ziua de 1 aprilie o cunoaştem cu denumirea de Ziua Mondială a Umorului, cînd se fac diferite glume, farse si păcăleli. Una din presupusele origini ale acestei tradiții datează cu anul 1564, cînd regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie, continuîndu-se împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate. Pentru cei cu simţul umorului dezvoltat şi cu un gust deosebit pentru farse, mai cu seamă pentru copii, ziua de 1 aprilie este un prilej foarte bun de distracţie, cînd încearcă să-şi păcălească colegii, părinţii şi profesorii.Mark Twain spunea, că  "ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului".

 La 30 martie, Palatul raional de Cultură Făleşti îşi aştepta participanţii la activitate, fiind distribuite la fiecare texte cu bancuri cunoscute şi mai puţin cunoscute. În hol se difuzau secvenţe audio cu participarea artiştilor umorişti din Moldova – Pavel Bechet, Gheorghe Urschi, Gheorghe Pîrlea ş.a.

Pe fond muzical, sărbătoarea au deschis moderatorii, care prin glume haioase au creat o bună dispoziţie. Au fost dezvăluite informaţii despre activitatea de creaţie a lui Gheorghe Urschi, umorist moldovean, actor, scenarist, regizor al filmelor “Cine arvonește, acela plătește”(1989) şi “Văleu, văleu, nu turna!”(1991). Filmele au derulat în secvenţe pentru spectatorii din sală.

Au urmat provocări amuzante, pline de haz cu participarea spectatorilor, care au prezentat cîte un banc interpretat în felul său.

Serata a finalizat cu derularea unor fragmente din piese teatrale şi filme cu participarea actorului Gheorghe Urschi în colaborare cu alţi umorişti.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania si Franţa. Nici noi nu suntem mai prejos decît alte popoare europene. Păcală şi Tîndală ai noştri sunt nişte simpatici eroi folclorici care personifică simţul fin al umorului la neamul nostru daco-roman.