Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Spiritul sărbătorilor de iarnă ne aduc nu numai frumuseţea acestui anotimp, dar şi un prilej de bucurie şi emoţii pentru toată lumea. Cel mai emoționant și frumos lucru în cadrul acestor sărbători sunt tradițiile, care în raionul Făleşti stau la loc de cinste. În cultura noastră tradiţională obiceiurile, datinile prezente în sărbătorile de iarnă sunt o componentă perenă, cu un caracter stabil, şi ocupă un loc deosebit.

Duminică, 27 decembrie 2015, în incinta Palatului raional de Cultură Făleşti a derulat Festivalul raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Să trăiţi, să-nfloriţi!”,  întrunind cele mai alese colective artistice din diverse localităţi, care valorifică şi promovează tradiţiile şi obiceiurile sărbătorilor de iarnă. Au fost etalate în scenă cîntece de stea, colinde laice şi religioase, urături tradiţionale şi jocuri cu măşti zoomorfe.

Evenimentul a avut scopul de conservare şi valorificare a materialului folcloric ce se interpretează în perioada sărbătorilor de iarnă, precum şi  promovarea scenică a acestora.

Magia sărbătorilor de iarnă a fost simţită prin interpretarea impecabilă a colindelor  „Dă-te, gazdă, la fereastră”, Îngerii din rai”, „Flori, dalbe flori”, „Naşterea lui Isus”, „Sus, la poarta Raiului” şi multe altele cu care s-a prezentat fiecare colectiv artistic – formaţiile folclorice „Baştina”, Făleşti, conducător Valeriu Negri, „Ţărăncuţa”, Pârliţa, cond. Elena Grincu,  „Doruleţ”, Călugăr, cond. Mihai Grinciuc, „Sălcioara”, Năvârneţ, cond. Petru Popuşoi, „Stejărel”, Hânceşti, cond. Valentina Iordachi, „Busuiocul”, Valea Rusului, cond. Eugenia Cazacu, „Scumpianca”, Scumpia, cond. Valeriu Vrăjitoru, „Vatra”, Risipeni, cond. Elena Rusu, „Bocănencele”, Bocani, cond. Maria Dreglea. Absolut extraordinară a fost evoluarea grupului coral „Axion”, recent iniţiat şi condus de protoiereu Alexandru Stratan, care a reprezentat Blagocinia Făleşti 2 cu un program select de colinde: „Noapte peste Palestina”, „Noapte de vis”, „Noi în seara de Crăciun”, „La Betleem, colo-n jos”. Pe lîngă interpretare în grup s-au distins şi solişti – Ludmila Gaugaş din s.Catranâc, Viorica Produ din s.Năvârneţ, Tatiana Câşleanu din s.Hânceşti, Veronica Bucliş din s.Valea Rusului, Elena Turcu din s.Bocani.

Urătura tradiţională are un farmec aparte. Colindătorii care vin cu pluguşorul cheamă prosperitatea şi recolta bogată.Astfel, s-au revăzut în acest context ceata de băietani din Valea Rusului, Scumpia şi Risipeni, Pavel Hodobină din Hiliuţi, Alexei şi Victor Pavlinciuc din Călugăr, Alexei Grădinari din Bocani.

Deosebit de special a fost „Cîntecul Caprei” interpretat de Valeriu Garaz din or.Făleşti, Caprele sosite din localităţile Pârliţa şi Scumpia, Calul de la Călugăr, Ursul de la Năvârneţ, Valea Rusului şi Scumpia, ultimul fiind fascinant prin prezenţa şi ţinuta artistică.

Spectatorii au avut șansa să vadă un spectacol deosebit și să se lase surprinși de frumusețea și entuziasmul celor care l-au prezentat. Tradițiile și datinile din zona făleştilor sunt printre cele mai frumoase și emoționante obiceiuri pe care le are țara noastră.Neamul moldovenesc pune foarte mult accent pe tradiții, obiceiuri, ceea ce ne face pe noi ca popor să fim unici și deosebiți. Este foarte important să nu pierdem ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri. Raionul Făleşti se poate mândri cu faptul că păstrează cu sfințeniile valorile tradiționale și în același timp le promovează – le transmitem mai departe din generație în generație.

Cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă  Secţia Cultură şi Turism vă dorim sănătate şi prosperitate, gânduri luminoase şi împliniri frumoase! La Mulţi Ani!