Organizația teritorială Fălești a Asociației Obștești „Societatea Orbilor din Moldova”(AO SOM), Centrul Național de Informare și Reabilitare al AO SOM a încheiat un acord de colaborare cu Biblioteca publică „M.Eminescu” Fălești, punînd astfel temelia unui proces dinamic de parteneriat în scopul reabilitării spirituale și intelectuale a persoanelor cu dizabilități vizuale, crearea condițiilor favorabile pentru încadrarea și adaptarea lor în comunitate.
La acest important eveniment, care s-a produs la 02 noiembrie 2015 în incinta Bibliotecii publice raionale „M. Eminescu” au participat: Ștefan Oprea, vicepreședinte al AO SOM, Nicolae Ciobanu - specialist principal, moderatorul acestei activități, Maria Țesliuc - redactor șef al revistei sonore „Zdravstvuite”, Tatiana Chiper – directorul Centrului Național de Informare și Reabilitare al AO SOM, precum și reprezentanți ai APL – Valeriu Muduc, vicepreședinte al raionului Fălești, Grigore Budu, șef Secție Cultură și Turism Fălești, Diana Matachi, președintele organizației teritoriale Fălești a AO SOM. Toți cei menţionaţi, dar și directorul interimar al BPR „M.Eminescu” Tatiana Galbici, coordonatorul Proiectului Novateca Elena Negoiță au rostit cuvinte de salut, exprimînd satisfacția și speranța într - un impact pozitiv al acestei colaborări. Un program artistic pentru participant a prezentat colectivul de artiști amatori ai organizației teritoriale Fălești AO SOM „Stejărel”. Biblioteca a primit în dar un set de literatură Braille și CD-uri, ulterior Centrul va furniza periodic Bibliotecii prin împrumut interbibliotecar cărți din diferite domenii, pe diferite suporturi, inclusiv audio, tipar reliefo-punctat Braille, digital, tipar plat obișnuit mărit, ediții periodice ş.a.
În perioada 2-13 noiembrie curent un grup din 10 persoane cu deficiențe de văz vor beneficia de instruiri la calculatoare în cadrul Centrului de Formare și Insruire din cadrul Bibliotecii. În acest scop computatoarele au fost dotate (cu acordul Programului Novateca) cu programe specializate JAWS de acces la monitorizarea ecranului. Cursanții vor fi ghidați de trainerul de la AO SOM Gheorghe Staver, un specialist de excepție în domeniul tehnologiilor informaționale, el însuși fiind total nevăzător. Pe viitor orice persoană cu deficiență vizuală va putea beneficia de acest program, cît și de celelalte resurse informaționale specializate din dotarea Bibliotecii. La activitate au fost prezenți și reprezentanți ai televiziunii naționale, reportajul va fi difuzat duminică, 8.11.2015, ora 21.00 la canalul „Prime”, în cadrul emisiunii „Sinteza”.