Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Asociația bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) este o organizație neguvernamentală, care unește eforturile factorilor interesați pentru susținerea statutului profesional și social al bibliotecarului, promovarea și încurajarea persoanelor care se preocupă de problemele bibliologiei, informării și documentării.  Constituită în 1991 ABRM  întrunește  astăzi mai mult de 1500 membri din întregul sistem național de instituții informațional-bibliotecare din ţară. Menţionăm, că şi la Făleşti a fost fondată  o filială a ABRM  şi numără 86 de persoane, iar președinte al acestei filiale este specialistul principal în domeniile biblioteci şi muzee al Secţiei Cultură şi Turism Natalia Vrabie.

Anual ABRM organizează Conferințe pentru a pune în discuţie diverse probleme din domeniu şi a trasa unele priorităţi de bază în activitatea instituţiilor bibliotecare. În anul curent Conferinţa a demarat la 23 octombrie cu genericul „Biblioteci naționale și publice: comunitate, colaborare, conexiuni” în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”.

Bibliotecile publice din raionul Fălești au fost reprezentate la Conferință de către Elena Negoiță, șef serviciu relații cu publicul, Biblioteca publică raională „M. Eminescu”, coordonator de proiecte Novateca, care a susținut o comunicare despre succesele bibliotecilor din raion în anul de referință cu genericul  „Serviciile noi – oportunități de afirmare a bibliotecilor publice”. În comunicare s-a făcut o sinteză a serviciilor noi de bibliotecă implementate de cele 23 de biblioteci publice din rețeaua Novateca Fălești. Un interes deosebit pentru public a prezentat serviciul Bibliotecii publice Izvoare „În luminile rampei” destinat iubitorilor de teatru din sat, care au reușit, în parteneriat cu stagieri ai Teatrului „V. Alecsandri” din Bălți, să înființeze în localitate un colectiv teatral de artiști amatori, să monteze și să prezinte cu success publicului izvorean deja 2 spectacole pe scena Casei de Cultură, fiind, de altfel, un public deosebit, cel mai artistic, mai receptiv din raion la activitățile culturale organizate aici. Multă lume adună în biblioteci – s-a mai menționat în discurs - și serviciul „Cu familia la biblioteca modernă” din s. Glinjeni, unde familiile mai în vîrstă vin să-și împărtășească experiența de viață familiilor mai tinere, aici reînvie multe tradiții și obiceiuri de familie, se altoiesc copiilor adevăratele valori umane, dragostea de tot ce este frumos și autentic. S-a mărit și numărul utilizatorilor BPR „M. Eminescu”, odată cu implementarea serviciului „Șah pentru toți pe table și online”, despre care s-a scris cu ceva timp în urmă.  Este un serviciu inedit de bibliotecă, care își propune, în parteneriat cu Asociația de șah din raionul Fălești să dezvolte creativitatea, gîndirea logică, spiritul competitiv, prin promovarea șahului pentru diverse categorii de utilizatori. Biblioteca publică raională “M.Eminescu” (coordinator Elena Negoiţă) a  participat recent cu acest serviciu la concursul „Serviciu inovator de bibliotecă”, aflîndu-se printre cei 13 finaliști și beneficiind de dotare cu echipament pentru dezvoltarea serviciului în valoare de 20.000 lei. Urmează perioada de implementare a Proiectului (octombrie 2015 – martie 2016) care este un proces ce implică multă perseverență și responsabilitate.

       Cele 15 comunicări prezentate la Conferință de reprezentanţii a mai multor raioane, au servit ca model de practici înaintate și idei inovatoare ce pot fi ulterior preluate atît de bibliotecile din raionul nostru, cît și de alte biblioteci din țară și s-au axat, în special pe servicii și facilități pentru utilizatori implementate în cadrul Programului Novateca și nu numai. Iată doar cîteva din comunicări: „Tinerii promovează comunitatea on-line (Biblioteca publică raională Telenești), „Tînărul animator” (s. Vorniceni, r-nul Strășeni), „Eco începe cu tine! Internetul te ajută”(Biblioteca publică orășenească Ialoveni), „Internetul și biblioteca ajută femeia să aspire spre armonie”(s. Molești, r-nul Ialoveni), „Un alt format de lectură: cărțile electronice”(BM „B. P. Hașdeu), „Practici și experiențe în utilizarea tabletelor în biblioteci”(BM „B. P. Hașdeu), „Tendințe actuale de valorificare a memoriei locale: cazul bibliotecii publice Crihana Veche, Cahul” ş.a.

Conferința finală a ABRM „Biblioteci dinamice: confruntări, experiențe, succese” va avea loc joi, 5 noiembrie, 2015 la Institutul Muncii, unde vor  participa şi şase reprezentanţi ai bibliotecilor publice din raion, cărora le urăm succese.