Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Mai rareori în zilele noastre să fie inaugurată vre-o instituţie de cultură în republică, dar mai cu seamă în raioane. Şi iată, la noi, în oraşul Făleşti, după aproape 3 ani de renovare capitală, în acompaniamentul Orchestrei de fanfară, a fost tăiată în mod festiv panglica de deschidere a Palatului raional de Cultură.  

 

  Ziua de 23 octombrie 2015 în memoria făleştenilor şi oaspeţilor invitaţi va rămîne cu frumoase impresii şi mîndrie pentru cultura şi arta, tradiţiile poporului valorificate cu drag de angajaţii din domeniul culturii şi nu numai. Strada Ştefan cel Mare cu pavaj de granit şi castanii care-şi colorează frunzele în toiul toamnei, parcă special pentru a întîlni dragii oaspeţi, stăteau în aşteptarea evenimentului. Forfotă mare în interiorul instituţiei, unde cele șase colective artistice cu titlul „model” – orchestra de muzică populară „Păunaş”, formaţiile folclorice „Baştina” şi „Auraş-Păcuraş”, ansamblul de dans popular „Foleşteanca”,  corurile „Speranţa” şi „Clopoţel” şi cele mai nou întemeiate – orchestra de fanfară, ansamblul vocal-instrumental şi ansamblul vocal „Mlădiţe muzicale” munceau de zor prin repetiţii, bucuroşi de condiţiile care s-au creat în rezultatul reparaţiei capitale. Angajaţii Palatului de Cultură au depus efort inepuizabil pentru amenajarea localului, începînd cu pragul de la intrare pînă la fondalul scenei.

  Începînd cu ora unsprezece, panglica de inaugurare a fost tăiată de președintele și vicepreședintele raionului, doamna Iraida Bînzari și, respectiv, domnul Valeriu Muduc. Ușile Palatului fiind deschise, tineri în costume populare, cu pâine și sare au primit conducerea raionului și oaspeții care i-au urmat. La fel, li s-a prins în piept emblema sărbătorii, fiind un simbol al gazdelor ospitaliere. În hol îi aștepta pe toți o priveliște uimitoare – expoziții de artă populară, artă culinară, floristică și echibane. Pereții foaerului au fost împodobiți cu lucrări de pictură ale elevilor și profesorilor Școlii de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” din orașul Fălești, cît și modele din lut și sculpturi în lemn. Prelucrarea artistică a lemnului au prezentat-o într-o formă variată meșterul popular Dumitru Muruzuc din satul Răuțel împreună cu consăteanul său Sergiu Licimaniuc și ucenicii săi, cu merite deosebite, Denis Chivriga, Pavel Iacobeț și Iulian Covali din comuna Hiliuți. Broderia artistică și arta dantelei sunt genuri de creație foarte dezvoltate în raion. În acest sens, au strălucit prin expoziția de goblen-uri, cearșafuri și prosoape meșterița populară Silvia Antohi împreună cu colegele sale Svetlana Mancaș, Lucia Ciobanu, Mihaela Mamai, toate din orașul Fălești. Confecționarea costumelor populare este o verigă importantă a meșteșugului popular, ceea ce a demonstrat prin expoziția sa meșterița populară Maria Ciobanu din satul Catranîc. Țesutul artistic nu prea se practică în prezent, însă doamna Olga Chiril din comuna Pruteni a demonstrat o expoziție deosebită cu covorașe-suvenir și lucruri de marochinărie. Nu putem ocoli expoziția extraordinară de flori vii organizată de liceul teoretic „Dmitrie Cantemir” din satul Pîrlița și expoziția de flori, frunze și echibane ale centrelor de asistență socială din cadrul Direcției de Asistență Socială, Protecția Familiei și Copilului.

  Orice moldoveancă, fiind în așteptarea oaspeților, gătește bucate din cele mai alese. La fel și aici, vizitatorii au avut posibilitate de a gusta din cele mai delicioase bucate tradiționale moldovenești, rusești și ucrainene. S-au întrecut în măiestria culinăriei Svetlana Cosovan (Ciolacu Nou), Stela Ciubotaru (Glinjeni), Lidia Statnic (Gara Catranîc), Tatiana Culpechina (Egorovca), Ana Noni (Taxobeni), Elena Grincu (Pîrlița).

  Sala de festivități își aștepta spectatorii în straie de sărbătoare, strălucind în lumina multicoloră. Spectacolul de gală a fost deschis de Ansamblul vocal de copii „Mlădițe muzicale”, condus de profesor Raisa Melinte, acompaniator Maia Hăbășescu, care au dat tonul sărbătorii printr-o evoluare selectă. Cu mult artistism au ieșit în scenă Ansamblul de dans de gală „Favorit”, coregraf Sergiu Burduja.

  Fiind onorată simbolica de stat, în scenă a fost invitată doamna președinte al raionului Fălești Iraida Bînzari. Domnia sa, în mesajul de felicitare a menționat, că arta este un lucru deosebit, o însușire măiastră, care, cu cît este mistuită de mai multe minți omenești, cu atît ea devine mai trainică și se păstreză în veacuri. Doamna președinte a mulțumit tuturor care au contribuit la renovarea, amenajarea și dotarea lăcașului de cultură, care a rotungit cifra de circa trei milioane lei, cît și celor care au adus în centrul atenției luminoasele minți ale culturii noastre – artiștii profesioniști, originari din raion, alături de cei amatori, cît și meșteri populari și renumite gospodine.

  Primii oaspeți dragi, sosiți de la Chișinău, au fost Nătălița Olaru și ADY (Adrian Carp), originari din comuna Albinețul Vechi, care au încendiat atmosfera de sărbătoare prin evoluarea lor perfectă.

  Orchestra de muzică populară a Secției Cultură și Turism, dirijor Ion Vicol, a găzduit prima parte a spectacolului prin soliştii amatori Valentina Bologan, Constantin Ciubotaru, Alexandra Patraş şi Grigore Onoico. Cu deosebită plăcere orchestra colaborează şi cu artiştii profesionişti care-şi au rădăcinile în vatra casei părinteşti. A cules aplauze furtunoase Nicolae Ciubotaru, artist al Poporului, orijinar din satul Glinjeni, căruia în 2014 i s-a conferit şi titlul de Cetăţean de Onoare al raionului Făleşti. Nicu Mâţă din satul Năvîrneţ  şi-a luat zborul în lumea artistică din Orchestra de muzică populară „Păunaş” a Casei raionale de Cultură, în componenţa căreia a onorat multe scene ale raionului şi nu numai. Fiind profund recunoscător pentru susţinerea Consiliului raional în promovarea lui la studii în cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, şi de data aceasta a găsit timp să vină din România, unde este stabilit, să dăruiască băştinaşilor cele mai frumoase cîntece şi să fie răsplătit cu aplauze îndelungate. Fraţii Bînzari din Taxobeni îşi trăiesc viaţa pe două maluri de Prut – Ion e în Chişinău, Veaceslav, modelat şi el în Orchestra „Păunaş”, îşi făureşte drumul artistic la Iaşi, România. I-a adunat împreună acest minunat eveniment de suflet şi şi-au dăruit sufletul cu drag prin cîntec de la Prut. Surorile Osoianu sunt recunoscute nu numai în ţară, dar şi departe de hotarele ei. Vocile de aur ale fetelor de la Horeşti – Ileana, Iulia, Valentina, Romela, Maria, - răsună peste văi, revitalizînd şi readucînd în circuit cîntecul folcloric al neamului. E de menţionat aportul considerabil al domniilor sale, împreună cu Consiliul raional, Secţia Cultură şi Turism, primăria Horeşti, Asociaţia Obştească „Hăreştenii”,  la organizarea şi desfăşurarea la baştina dînselor a Festivalului-Concurs Naţional al Dinastiilor de Familie „La izvorul Osoiencelor”, în 2016 aşteptînd ediţia a IV-a.

  O nuanţă expresivă în scenă au prezentat ansamblurile de dans popular „Speranţa” din satul Glinjeni, coregraf Valentina Poiana şi „Foleşteanca” din or.Făleşti, coregraf Elena Calmuţchi.

  Partea a doua a spectacolului a fost găzduită de Orchestra de muzică populară „Păunaş” a Palatului de Cultură Făleşti, dirijor Valeriu Negri, colectiv cu cea mai mare longevitate artistică, fiind înfiinţat în 1959. Şi-au etalat ţinuta scenică şi potenţialul artistic tinerii solişti, dar şi cei cu o carieră artistică mai impunătoare – Ecaterina Rotaru, Alexandru Friptuleac, Ilinca Zubic, Pavel Hodobină. Tînăra interpretă Alina Munteanu din Călugăr, după diverse participări la concursuri naţionale şi internaţionale, în prezent  îşi crează propii discipoli, membri ai ansamblului „Cetina” din Chişinău. Şi-a amintit cu drag de scenele copilăriei sale şi a adus în dar pierlele folclorului autentic. O deosebită evoluţie a avut Anatol Viţu din Hînceşti, de asemenea pornind din Orchestra „Păunaş”, care a prezentat la vioară un potpuriu de melodii din repertoriul marelui artist, regretatul Nicolae Sulac. Şi-a amintit de momentele de colaborare, de clipe trăite împreună pe scenele mari. Domnia sa a destins publicul cu clipe de neuitat.

  Anatol Magdîl, Maestru în Arte, născut la Călineşti, poartă cinstea şi mîndria jocului popular transmis prin evoluţia Ansamblului de dans popular „Mărţişor” de la Chişinău, pe care-l conduce de mai mulţi ani. Colectiv cu multe merite, a adus în scenă bucuria clipei şi mare veselie.

  Din multitudinea de oaspeţi, cu drag și mult respect pentru cultura raionului a vorbit doamna Claudia Șerșun, șefa Secției Cultură Criuleni, care a adresat cuvinte alese omologului său, domnului Grigore Budu, șef Secție Cultură și Turism Fălești. Cu mesaj de felicitare a evoluat şi domnul Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Culturii, care a menţionat importanţa acestui eveniment, dezvoltarea şi perpetuarea culturii prin astfel de sărbători.

  Doamna Iraida Bînzari, preşedintele raionului, a mulţumit din nou tuturor participanţilor la acest prestigios eveniment.  Cu deosebită consideraţie a mulţumit domnului Valeriu Muduc, vicepreşedintele raionului, care, în mandatul precedent fiind în funcţia de preşedinte al raionului, a avut o contribuţie esenţială la rezolvarea problemelor ce au ţinut de renovarea instituţiei. S-au bucurat de mesaje de gratitudine toţi care au meritat cuvinte de laudă şi mulţumire.

   Casa raională de Cultură, iniţiată în anul 1949 într-o clădire veche şi fiind transferată în clădire nouă în 1962, actuala clădire care a fost renovată în perioada 2013-2015, oferă posibilităţi de modelare şi dezvoltare a capacităţilor artistice ale populaţiei de diverse vîrste. Prin decizia Consiliului raional din 2015, atribuindu-i-se statut de Palat raional, instituţia poate contribui la educaţia artistică şi estetică a tinerei generaţii, organizarea diverselor forme de odihnă şi agrement pentru tineri şi maturi. Cu drag vă aşteptăm la Palatul de Cultură din oraşul Făleşti!