Pe data de 13 noiembrie în incinta Bibliotecii publice raionale „M. Eminescu” din Făleşti a avut loc deschiderea oficială a Centrului de Formare NOVATECA, eveniment de lansare a Programului Global Libraries în raionul Fălești, la care a fost prezent directorul IREX/NOVATECA Evan Tracz, Preşedintele raionului dl Valeriu Muduc, şef Secţie Cultură şi Turism Grigore Budu, reprezentanți ai APL și bibliotecarii celor 23 de biblioteci publice ce au aderat la rețeaua NOVATECA.
NOVATECA este un program cu o durată de cinci ani – parte a inițiativei Global Libraries a Fundației Bill și Melinda Gates care ajută oamenii să trăiască sănătos și productiv. Programul are drept scop de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituții comunitare vibrante prin dotarea lor cu tehnologii informaționale moderne. Programul a fost lansat la 23 mai 2012 , activînd timp de 2 ani ca Program- pilot și dotînd cu peste 300 de calculatoare 68 de biblioteci publice din 12 raioane. Mai mult de 250 de bibliotecari au beneficiat de instruiri în domeniul IT și al serviciilor noi de bibliotecă, au fost inaugurate mai mult de 30 de Servicii Inovatoare. În vara anului 2013 NOVATECA a lansat un concurs de proiecte de dezvoltare comunitară care a avut scopul de a încuraja dezvoltarea serviciilor inovatoare de bibliotecă bazate pe utilizarea calculatoarelor, a Internetului și a altor tehnici moderne. Biblioteca publică raională „M. Eminescu” din Făleşti a participat la acest concurs cu proiectul „Biblioteca modernă – o șansă egală pentru toți”. Prin implimentarea acestui proiect s-a urmărit scopul de a crea un nou serviciu pentru copii cu nevoi speciale, din familii social – vulnerabile, abandonați și în situații de risc, orfani cu menirea dezvoltării intelectuale, includerea în viața culturală activă și prevenirea izolării lor sociale. Acești copii continuă și mai departe să frecventeze Biblioteca, în 2014 ei au participat la diverse acțiuni culturale organizate în incinta acestei instituţii, au beneficiat de Internet gratuit și lecții de utilizare a tehnologiilor noi.
La 17 martie 2014 NOVATECA a lansat o nouă rundă a Programului Național de selecție a bibliotecilor publice, care a avut drept scop reanimarea și transformarea bibliotecilor publice în Centre Comunitare active adaptate la necesitățile comunităților. PBR„M.Emiescu” a aplicat la concurs 24 dosare (23 dosare – biblioteci locale și 1 dosar BPR) și a fost selectată pentru I rundă a Programului Național NOVATECA aderînd la rețea cu 23 biblioteci locale, iar BPR „M.Eminescu” devenind Centru de Formare pentru aceste biblioteci. În urma unui proces de selecție a fost desemnat activul Centrului de Formare; coordonator și trainer – Negoița Elena, trainer – Galbici Tatiana, specialist IT – Cucu Tatiana. La 11 septembrie 2014 bibliotecile publice locale, cît și primarii acestor localități, au participat la Conferința „START” de Orientare a Bibliotecilor NOVATECA., în cadrul careia au fost trasate cerințele și perspectivele Sistemului de Raportare Online, oportunități de dezvoltare profesională pentru bibliotecari, aspecte logistice ale procesului de dotare a bibliotecilor cu tehnologii moderne etc..
În perioada 04 noiembrie - 08 decembrie a urmat Atelierul de Instruire „Biblioteca Modernă, Tehnologia informației și managementului calculatoarelor” a celor 25 de bibliotecari din biblioteci publice locale incluse în rețeaua Novateca în cadrul Centrului de Formare din incinta BPR „M. Eminescu”, divizaţi în trei grupe. Durata instruirii fiecărui grup - 6 zile (30 ore), în total 18 zile (90 ore) pentru toți bibliotecarii, care au beneficiat de şcolarizare privind utilizarea Programului Word, accesarea Internetului, crearea paginilor de socializare ş.a.
În total în anul 2014 NOVATECA a dotat cu echipament 24 biblioteci din raion în sumă de 1230,3 mii lei (sau 83,2 mii USD); 88 computere dotate cu cameră Web, UPS-ri și căști audio, fiecare bibliotecă a primit cîte o imprimantă(4 în 1), inclusiv 4 cărtușe pentru cc 25.000 copii, cîte un pouter WiFi, un set de boxe audio și cîte un hard - disc extern.
În noiembrie 2014 au aplicat la Proiectil Novateca încă 8 biblioteci publice din localitățile: Pînzăreni, Ișcălău, Egorovca, Pîrlița, Albinețul Vechi, Pietrosu, Ciolacu Nou, Doltu. Ele au fost selectate în calitate de semifinaliști pentru rețeaua Novateca .