Duminică, 30 iunie la Fălești a derulat Festivalul raional al Portului Popular „MÂNDRU-I PORTUL FĂLEȘTEAN”, ediția I, prilejuit de Ziua Națională a Portului Popular, instituită în Republica Moldova prin Hotărârea Parlamentului nr. 194 din 19.11.2015, sărbătorită în ultima zi de duminică a lunii iunie.
Sărbătoarea a început cu alaiul colectivelor artistice din raion. Parada Portului Popular a fost susținută de Domnul Viorel BABII, președintele raionului, Domnii Vladimir TĂBÎRȚĂ și Roman RADU, vicepreședinți ai raionului și Domnul Grigoe BUDU, șef a Secției Cultură și Turism, care, împreună cu reprezentanții colectivelor artistice participante, au depus flori la Monumentul „Mândria și Puterea Poporului” . Pe platoul Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” conducerea raionului și formațiile participante au fost întâmpinate cu pâine și sare, după tradiția moldoveanului ospitalier. Cu un mesaj de salut și felicitare către cei prezenți s-a adresat Domnul Viorel BABII, Președintele raionului, care a menționat despre valoarea portului popular și importanța evenimentului organizat. Toți participanții au format o Horă Mare a Neamului.
În holul Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” pe toți iubitorii de frumos îi aștepta expoziția de artă populară, vernisată de muzeele și căminele de cultură din raion, precum și o expoziție de desene ale elevilor Școlii de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” din orașul Fălești.
În scenă s-au produs colective artistice, care au demonstrat cele mai frumoase cântece și dansuri populare – formațiile folclorice „Sălcioara” din s. Năvîrneț, „Doltencele” din s. Doltu, „Baștina” din or. Fălești, „Sărăteanca” din s. Sărata Veche, ansamblul vocal „Beriozka” din s. Gara Catranîc, ansamblurile de dans popular „Favorit” și „Făleșteanca” din or. Fălești, „Speranța” din s. Glinjeni, „Lăstărașii” din s. Catranîc, „Brâuleț” din s. Mărăndeni.
Expoziția de artă populară a fost vernisată de Muzeul raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din or. Fălești cu filialele sale din satele Călugăr, Horești și Risipeni, Muzeul de Istorie și Etnografie din s. Glinjeni, Muzeul sătesc din s. Catranîc, căminele de cultură din localitățile Pietrosu, Valea Rusului, Taxobeni, Sărata Veche, Egorovca, Gara Catranîc, Doltu.
Pe final de sărbătoare au fost înmânate diplome pentru colectivele artistice, cât și pentru participanții la expozițiile etalate.
Festival de valoare majoră, eveniment prin care am adus un elogiu costumului tradițional și obiceiurilor neamului strămoșesc, am scos în evidență particularitățile și frumusețea portului nostru popular, care reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, o recapitulare simbolică a istoriei lui de la origini și până în prezent. Prin evenimentul de astăzi se conștientizează și se promovează valorile naționale.