Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Seminarele raionale pentru specialiștii caselor/căminelor de cultură și biblioteci publice, organizate într-o zonă selectată, cu un grup restrâns de lucrători din aria respectivă, reprezintă un instrument special al Secției Cultură și Turism Fălești în instruirea prin practică a angajaților instituțiilor de cultură. Astfel, recent, în satul Doltu din cadrul primăriei Ișcalău a avut loc o astfel de întrunire metodică cu participarea managerilor caselor/căminelor de cultură și biblioteci publice, în cadrul căreia au participat 13 primării. Confirmând ospitalitatea moldovenilor, invitații au fost întâmpinați călduros de gazde în frunte cu primarul comunei Ișcalău, Maria Procopciuc, oferind pâine și sare împreună cu câte o panglicuță ce reprezintă simbolul drapelului de stat, aflându-ne în perioada sărbătorilor naționale „Ziua Independenței” și „Limba Noastră”.

  Tema a ilustrat secvențe din experienţa de lucru a instituţiilor de cultură în primăria Ișcalău și prezentarea unei activităţi model „Limba noastră-i limbă sfântă”, prilejuită de Sărbătoarea Națională „Limba Noastră”. În activitate au fost antrenați copii din cele trei sate aflate în componența primăriei – s.Ișcalău, Doltu și Burghelea, care studiază în prezent în gimnaziul „E. Coșeriu” din s.Catranâc. Șeful Secției Cultură și Turism, Grigore Budu, în mesajul său de salut a menționat importanța organizării unor astfel de întruniri cu preluarea unor experiențe avansate în domeniu. Primarul comunei Ișacalău, Maria Procopciuc, a făcut o retrospectivă a localităților din cadrul primăriei, a relatat despre succesele din prezent și perspectivele de dezvoltare. Domnia sa a înmânat câte un laptop fiecărei biblioteci, aderând astfel la Inițiativa 1+1 a Programului Novateca. De asemenea, în semn de apreciere și susținere, doamna primar a motivat în activitate specialiștii din căminele de cultură și bibliotecile publice din cadrul primăriei, conferindu-le câte o diplomă pentru promovarea imaginii primăriei în comunitate. În cadrul evenimentului de un succes remarcabil s-a bucurat evoluarea ansamblului de dans popular „Lăstărel”, grupul vocal, interpreți, declamatori care au elogiat graiul dulce al lui M. Eminescu și Gr. Vieru, prin care au îndemnat să prețuim, să vorbim corect dulcea limbă strămoșească. Reviste bibliografice au fost prezentate de Margarita Rotari-Boboc, profesoară, gimnaziul „E.Coșeriu”, și Nina Onciu, șef serviciu informativ-bibliografic, Biblioteca publică raională „Mihai Eminescu”. Întrunirea metodico-practică a finalizat cu discuții, analize, aprecieri, în care și-au expus părerile specialiștii Secției Cultură și Turism, Ludmila Negri și Natalia Vrabie, și managerii instituțiilor de cultură și învățământ.

  E de menționat munca asiduă a specialiștilor din domeniul culturii ai primăriei Ișcalău, care au contribuit la vernisarea expoziției de artizanat, obiecte confecționate de copii, dar și cele descoperite în lăzile bunicilor din localitățile primăriei – cămăși vechi din pânză țesută de casă, cu ornamente ce denotă frumusețea sufletului și iscusința celor ce le-au confecționat, - un patrimoniu de o valoare inestimabilă și noi, cei rămași, avem obligația de a le păstra cu sfințenie și ale transmite generațiilor următoare.

Galerie foto