Vineri, 9 noiembrie 2016 în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova a avut loc un eveniment de mare anvergură pentru domeniul biblioteconomic - Târgul Partenerilor Bibliotecii „Creăm punți spre dezvoltare”. ,,Biblioteca Modernă”, organizată de Programul Novateca în comun cu Ministerul Culturii. Scopul Târgului a fost prezentarea celor mai inovatoare servicii și inițiative realizate de bibliotecile din Republica Moldova, precum și importanța parteneriatelor în implementarea acestor servicii și dezvoltarea procesului de modernizare a bibliotecilor publice. Invitați de onoare ai evenimentului au fost Monica Babuc, ministrul Culturii, James Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova, vicepreședintele Fundației Bill și Melinda Gates, Jessica Dorr, formația Akord – ambasadorii campaniei naționale de promovare a bibliotecilor publice „Ne vedem la bibliotecă”, în care se înscrie și evenimentul dat.
La Târg au participat actuali și potențiali parteneri ai biliotecilor publice, bibliotecari, care au prezentat la standurile amenajate în prealabil de către Programul Novateca, cît și cu materiale promoționale aduse de ei, servicii moderne axate pe 10 domenii de activitate; incluziune digitală, cultură și recreere, educație, sănătate, agricultură, dezvoltare economică, e- servicii, abilitarea femeilor, educație mediatică, explorare, experimentare și inovare. Mai mult de 60 de servicii moderne inedite au oferit bibliotecile publice din ţară, precum şi din raion, participanţilor la primul târg al partenerilor de bibliotecă.
Raionul Fălești a fost reprezentat la târg de vicepreședintele raionului și președintele „Asociației de Șah a raionului Fălești” Valeriu Muduc, specialistul principal în domeniul biblioteci al Secției Cultură și Turism Natalia Vrabie, primarul comunei Obreja Veche Ghenadie Ganea. Biblioteca Publică raională „Mihai Eminescu” a fost prezentă la Târg cu 2 servicii: „Clubul Tînărului Jurnalist”, un serviciu implementat în cadrul Proiectului IREX/Europa „Sporirea cunoștințelor în domeniul Educației Mediatice prin intermediul bibliotecilor publice”. Un alt serviciu, care activează în bibliotecă de mai bine de un an și se bucură de succes în rîndurile utilizatorilor de diverse vîrste „Șah pentru toți pe table și online”.
Biblioteca Publică Obreja Veche a prezentat serviciul „Creștem împreună cu biblioteca”, un serviciu destinat copiilor de 7-10 ani, care a fost replicat recent în 8 biblioteci din raion. Serviciul „ABC-ul medicinii de urgență” a fost prezentat de biblioteca Taxobeni.
Evenimentul a demonstrat încă o dată, că bibliotecile din Republica Moldova reprezintă o forță și un potențial enorm în dezvoltarea tuturor domeniilor de activitate, capabile să îmbunătătească viața oamenilor. Bibliotecarii au preluat idei de servicii și practici inovatoare pentru implementare și transfer în bibliotecile în care activează. Bibliotecile publice sunt necesare comunității, iar bibliotecarii care și-au prezentat serviciile sunt cei mai buni în domeniu și pot implementa și oferi utilizatorilor cele mai moderne și inovative servicii de bibliotecă.