Muzeul este o carte de vizită, o biografie în imagini a raionului, a republicii noastre, sau, după cum scria Ioan Godea, un mare muzeograf român:” ...o arhivă de referinţă şi o carte de suflet, pe care le deschidem tuturor vizitatorilor”. Muzeul contribuie la conservarea memoriei tuturor valorilor naţionale, la păstrarea trecutului, prezentului, la cultivarea stimei faţă de Patrie şi popor.
Muzeul raional de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din or. Făleşti a fost inaugurat în anul 1975 în baza colecţiei de exponate formată din 11 sculpturi lucrate în ghips, bronz şi lemn ale sculptorului Lazăr Dubinovschi, originar din satul Albineţul Vechi, raionul Făleşti - busturile unor personalităţi din ţară şi de peste hotare. La început numărul de exponate era mic, însă pe parcursul anilor s-au colectat de la populaţie piese de toate genurile şi astăzi fondul muzeal al instituţiei, inclusiv cu al celor trei filiale deschise în localităţile rurale Calugăr, Horeşti şi Risipeni, constituie 15289 unităţi..
Un apogeu al activităţii cultural-educaţionale a Muzeului se înregistrează în luna mai, în perioada sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muzeelor. În cadrul acestor evenimente sînt vernisate expoziţii, organizate un şir de programe cultural-artistice vizitate fiind de un număr mare de persoane. În anul 2015 Muzeul raional de Istorie şi Etnografie „L.Dubinovschi” a marcat patru decenii de la fondare. Cu această ocazie, în acest an s-au organizat o suită de evenimente cu caracter omagial, care continuă şi în anul 2016. Astfel, la 18 mai 2016, Muzeul raional de Istorie şi Etnografie „L.Dubinovschi”, în parteneriat cu Secţia Cultură şi Turism și alte instituții de cultură și învățămînt din teritoriu, au desfășurat în perioada 17-18 mai un ciclu numeros și atractiv de manifestări culturale, Astfel, s-a organizat Ziua ușilor deschise cu genericul „Muzeul- tezaur de valori culturale”, s-au vernisat expozițiile „Patrimoniul cultural – o punte spre viitor”, „Arta croșetării transmisă din străbuni”, „Renumiții actori moldoveni pe scenele mari ale lumii, originari din ținutul Fălești ” (Ala Menșicov, Alexandru Cozub, Iurie Negoiță, cineastul Pavel Bălan), „ Talent. Măiestrie. Suflet.”cu vernisarea exponatelor meșterului popular Gheorghe Grușca din com. Călugăr, expoziția elevilor Școlii de Arte Plastice „Gh. Vrabie” cu genericul
„Arta în viziunea copiilor” ș.a. Deosebite pentru publicul de vizitatori au fost organizarea atelierelor de creație cu procese de crestare tradițională a lemnului „Pomul Vieții”, organizat de meșterii populari Dumitru și Veronica Muruzuc, membri ai Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, care au venit de la Răuțel împreună cu cei 10 discipoli ai săi pentru a-și demonstra măiestria și care au dăruit Muzeului unele din lucrările sale, precum și atelierul în confecționarea oalelor din lut „Olăritul – străvechi meșteșug”, dirijat de meșterul Gheorghe Grușca, membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova.
Variat a fost și programul artistic cu participarea Orchestrei de fanfară a Palatului raional de cultură, formației folclorice „Vatra” a Casei de cultură din Risipeni, ansamblului vocal al Școlii de Muzică „Mlădițe muzicale” condus de profesoara Raisa Melinte, ansamblului de violoniști ai Școlii de Muzică dirijați de profesoara Mihaela Mamai, ansamblului de dans „Crăițele” a Căminului cultural din Ciolacu Vechi ș.a.
Activități interesante pentru membrii comunității s-au organizat și de către alte muzee din teritoriu – Muzeul sătesc de Istorie și Etnografie din Pîrlița cu desfășurarea a două ateliere de creație - Atelierul de creație în genul țesutului artistic al cadrelului cu participarea creatorului popular Tarlapan Tamara și Atelierul de creație în genul broderiei artistice a prosoapelor cu participarea meșterițelor din sat dirijat de către directorul instituției Gangal Ana. Cu participarea meșterițelor țesătoare din sat s-a vernisat și expoziția covorului moldovenesc „Covorul Tradiție” în cadrul Muzeului sătesc de Istorie și Etnografie din Glinjeni.
Toate aceste activități au fost însoțite și de excursii organizate pentru vizitatorii muzeelor, care în aceste zile au depășit cifra de 800 persoane, ghidați cu o deosebită responsabilitate și dăruire de către colaboratorii acestor instituții.