Între 24 - 28 iunie în mun.Chişinau a avut loc un training la care au participat reprezentanţii raioanelor Făleşti şi Ungheni . Mesajul Trainingului era Munca decenta si drepturile Socio-economice pentru Tineri. Grupul de iniţiativă a fost format din specialiştii în domeniul tineretului ai primăriei oraşului şi Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport, reprezentanţi ai Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, patronatelor, asociațiilor de angajatori / întreprinderi, organizațiilor neguvernamentale (ce activează în domeniul încurajării participării tinerilor, dezvoltării comunitare, promovării drepturilor tinerilor, angajării)
Astfel, în cadrul stagiului de formare au fost abordate următoarele subiecte: Drepturile socio-economice și aplicarea acestora în practică, drepturile internaționale la muncă, agenda pentru Muncă Decentă, starea de lucruri în Moldova referitoare la drepturile socio-economice și drepturile internaționale la muncă, metode de lucru cu tinerii și de sporire a conștientizării referitor la drepturile socio-economice ale acestora, Parteneriate eficiente pentru promovarea muncii decente și a drepturilor socio-economice ale tinerilor.
Programul de Ţară privind Munca Decentă (PŢMD) promovează munca decentă drept component cheie al politicii naţionale de dezvoltare a guvernului şi partenerilor sociali. Programul îşi propune: să contribuie la progresul economic cu o creştere a noilor locuri de muncă care să asigure stabilitate macroeconomică, o mai bună calitate a vieţii poporului moldovenesc, astfel încât ţara să fie recunoscută de cei din grupul G‐20 drept un stat modern cu o economie competitivă în sec.21 şi cu aspiraţii europene vădite.
La etapa actuala dezvoltarea economică a ţării este bazată în mare parte pe consum, inaptă de a crea locuri de muncă şi nedurabilă. Inactivitatea de muncă a ajuns să fie peste ani o trăsătură distinctă a societăţii moldoveneşti. Creşterea economică, preponderent urbană, a dus la discrepanţe între ocupare şi alternative de angajare non‐agricole în sectorul rural, lucru care a extins sărăcia asupra a mai bine de 70 procente din populaţia rurală .
În această ordine de idei PŢMD intervine cu măsuri şi iniţiative concrete, ca de exemplu:
-promovarea angajării tinerilor: cu o atenţie deosebită acordată tinerilor defavorizaţi; şi cu adaptarea unor măsuri specifice necesităţii de a asigura o abordare interregională care să ţină cont de ciclul de viaţă;
-programe de investiţii frecvente în domeniul forţei de muncă;
-investirea în resursele umane;
-ameliorarea productivităţii;
-susţinerea serviciilor de angajare, de orientare şi formare profesională;
-facilitarea formalizării economiei informale prin: promovarea unor organizaţii, întreprinderi şi lucrători, dezvoltarea competenţelor, sporirea productivităţii, accesul la credit, inclusiv micro credit, gestionarea proactivă a schimbării şi restructurarea socială responsabilă a întreprinderilor; identificarea şi eliminarea discriminării în ceea ce priveşte angajarea.