Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Schimbările climatice sunt o realitate a zilelor noastre și dau bătăi de cap tot mai mari fermierilor nu numai din raion, dar și din țară.

  Anul acesta producătorii agricoli s-au confruntat cu  seceta și arșița, care sunt două fenomene distincte care afectează culturile agricole, în deosebi cultura de porumb, mai ales când ele acționează în același timp.

  În acest context în urma demersurilor în adresa comisiilor pentru situații excepționale din cadrul primăriilor din partea agricultorilor și conform îndrumarului metodic pentru evaluarea gradului de afectare a culturilor agricole urmare a situațiilor excepționale cu caracter natural, aprobat prin ordin comun nr. 49/150 al MAIA și MAI, specialiștii Secției Agricultură și Alimentație au participat la lucrările comisiilor pentru constatarea pagubelor cauzate culturilor agricole de situațiile excepționale cu caracter natural.

  În perioada 18-24 iulie curent au fost examinate culturile agricole gestionate de 52 de agricultori din 10 primării a raionului cu perfectarea actelor corespunzătoare, care reprezintă drept document pentru întemeierea acțiunilor ulterioare privind evidența afectărilor terenurilor și culturilor

  În urma evaluării terenurilor afectate de temperaturile foarte ridicate de peste +410C în timpul zilei, precum și temperaturile de noapte ce nu scădeau mai jos de +32-350C s-a constat că au  afectate practic la 85-100% cultura porumbului și în proporție de 25-40% floarea soarelui.

 Totodată, după primirea Actului de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole, agricultorii sunt îndemnați să se adreseze la camerele de comerț din regiune pentru solicitarea avizelor de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor.