Astăzi, 23 iulie curent, în cadrul vizitei de lucru, întreprinse în comuna Scumpia, vicepreședintele raionului domnul Veaceslav FUSU, împreună cu specialiștii Direcției Agricultură și Alimentație au avut o întrevedere cu agenții economici din sectorul agrar pentru a evalua și a constata situația în care se află la moment culturile cerealiere de grupa II și a floarei soarelui.
În discuțiile la fața locului, conducătorii și specialiștii gospodăriilor agricole domnii Lîsîi Grigore (SRL„Scumprodagro”), Friptuleac Iurie (GȚ„Iurie Friptuleac”) și Chiruța Nicolai (agronom) au relatat despre efectele negative ale secetei excesive asupra dezvoltării culturilor agricole. Din cauza deficitului de precipitații, înregistrat din toamna anului 2019 până în prezent, roada la culturile cerealiere de I grupă a fost compromisă considerabil, roada variind de la 0,5 până la 1,5 t/ha la grâul de toamnă.
Necătînd la toate măsurile tehnologice întreprinse de antreprenori, temperaturile înalte și insuficiența de umiditate au sporit riscul de compromitere totală a porumbului în practic toate gospodăriile agricole, care se află într-o stare de stres. Plantele la etapa actuală, în majoritatea cazurilor nu au format pe deplin spicul și știuletele. Starea semănăturilor de porumb pe circa 85% din toată suprafața însămânțată de întreprinderile agricole este alarmantă și practic sunt compromise totalmente.
Practic aceeași situație s-a creat și la cultura floarei soarelui, care se află într-o stare critică. Antreprenorii au confirmat că în cazul, dacă în zilele următoare v-or fi precipitații o parte din roada așteptată poate fi salvată.
S-a atras atenția despre revenirea succesivă a culturilor în asolamente în combinaţie cu lucrarea corectă a solului, care oferă posibilitatea de a acumula mai multă apă în sol, în așa fel asolamentele fiind o măsură eficientă de combatere a secetei.
La finele întâlnirii, conducătorii gospodăriilor agricole au solicitat de a organiza o întâlnire de lucru a agenților economici din sectorul agrar din raion cu conducerea ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pentru a identifica soluțiile, care ar diminua efectele negative ale secetei și susținerea gospodăriilor agricole, afectate de calamitățile naturale.