5 martie – a fost proclamată Ziua internațională pentru dezarmare și neproliferare prin rezoluția adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 07 decembrie 2022.
Poliția Republicii Moldova, prin intermediul tuturor serviciilor de supraveghere armament din țară, au lansat Campania „Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează”, care se va desfășura în perioada 5 martie - 31 mai 2024.
Scopul acestei campanii, constă în promovarea securității publice prin colectarea datelor precise și actualizate despre armele de foc din posesia civilă, facilitarea eforturilor de control, monitorizarea și promovarea sentimentului de siguranță, prin conștientizare și implicarea activă a cetățenilor, precum și încurajarea predării benevole a armelor, munițiilor și altor materiale explozive aflate în posesie ilegală, cu anunțarea reprezentanților Sectoarelor de poliție ori responsabilii de supravegherea domeniului armament și activități licențiate, pentru a iniția procedurile corespunzătoare de preluare și ridicare a lor în siguranță.
În ultimii 10 ani, prin intermediul Comisiei de stat pentru evaluare, bonificare și rebutare a armelor au fost disponibilizate circa 20.473 de arme, dintre care peste 6.300 arme de foc deținute ilegal, cu modificări neautorizate în construcție sau adaptate pentru comiterea de infracțiuni.
Menționăm că, pentru deținerea ilegală a armelor și munițiilor, materialelor explozive, persoanele sunt pasibile de pedeapsă cu închisoare de până la 7 ani și amendă de până la 65 de mii de lei, iar predarea acestora benevolă organelor de drept exclude orice pedeapsă.
Despre modalitatea de predare a armelor, munițiilor și materialelor explozive, vă puteți informa la cel mai apropiat Sector/Inspectorat de poliție, ori prin intermediul numărului scurt 112.
Predați arma deținută ilegal, protejați comunitatea și contribuiți la un viitor mai sigur pentru toți!
Sursa : igp.gov.md