Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La data de 14 martie 2024, o delegație a Consiliului Raional Fălești a participat la Conferința finală a Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, ce a fost desfășurată în municipiul Chișinău. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele celor 86 de proiecte implementate, in valoare de 81 mln euro. La târgul de proiecte transfrontaliere a fost prezent cu un stand aparte și proiectul ”Călător pe meridiane culturale”, implementat de Consiliul Judeţean Iaşi în parteneriat cu Consiliul raional Fălești și primăria orașului Fălești.
  Conferința a fost deschisă printr-un cuvânt de salut de către secretarul general al Guvernului Republicii Moldova Artur Mija. Cu cuvinte de salut au venit si Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova E.S. Jânis Mazeiks, E.S. Ambasadorul României în Republica Moldova Cristian Leon-Turcanu, șefa Autorității de management, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din Romania Iulia Hertzog, mai mulți secretari de stat din Romania si Republica Moldova.
  În cadrul Conferinței au fost desfășurate și 3 paneluri de discuții pe temele: Soluții comune pentru o viață mai bună a cetățenilor; Sprijin pentru educație, cercetare tehnologică și inovare; promovarea culturii locale si conservarea patrimoniului istoric.

  • cf-_1
  • cf-_2
  • cf-_3

  În discuții cu vizitatorii Târgului de proiecte, Victor Cimpoieş şi Ana Antoci au menționat rolul Uniunii Europene și Programului Operațional Comun România - Republica Moldova în reabilitarea Muzeului de Istorie si Etnografie „Lazăr Dubinovsci” şi străzii Ștefan cel Mare din orașul Fălești și complexului muzeal „Bojdeuca lui Ion Creangă” din municipiul Iași.
  Atât în cuvintele de salut, cât și în cadrul panelurilor de discuții vorbitorii si oficialii au menționat impactul pozitiv al Programului Operațional Comun România - Republica Moldova asupra dezvoltării comunităților locale și au exprimat cu certitudine că viitorul Program INTERREG, derulat de Uniunea Europeană, va aduce și mai multe schimbări benefice pentru Republica Moldova.

   Mai multe fotografii

Ieri, 20 decembrie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional Fălești a avut loc conferința de finalizare a proiectului „Călător pe meridiane culturale”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun România- Republica Moldova 2014-2020.

  • 1
  • 2
  • 3

 La conferință, au participat 19 beneficiari ai proiectului- reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor de cultură și reprezentanți ai societății civile. Conferința a fost deschisă și moderată de Victor Cimpoieş, care a prezentat și raportul cu privire la rezultatele obținute în cadrul proiectului și impactul asupra beneficiarilor.
În cuvântul de salut, președintele raionului, Sergiu Fîntîna, a confirmat utilitatea proiectului și amploarea sa, felicitând echipa de proiect pentru rezultatele obținute și dorindu-le succes în continuare în atragerea investițiilor în raionul Fălești. Șefa Direcției Generale Educație și Cultură Mariana Osadţa a menționat implicarea activă a instruiților subordonate în activitățile de promovarea a patrimoniului cultural și artistic, redeschiderea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovchi”, menționând și calitatea lucrărilor de construcție la muzeu de către SRL „Danigasing”.

Cu alocuțiuni privind unele rezultate pozitive ale proiectului au venit Rodica Railean, directoarea Muzeului de Istorie si Etnografie „Lazăr Dubinovschi”, Veaceslav Fusu, vicepreşedintele raionului, Ana Antonciuc, vicedirectoare la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Viorica Harea, directoarea Casei de creație a copiilor.  

In concluzie, rezultatele proiectului sunt foarte valoroase: reabilitarea capitală a interiorului și dotarea cu mobilier a Muzeului Raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” și restaurarea, reabilitarea monumentului de arhitectură, drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești, care urmează sa fie finalizata in anul viitor.  La Iași a fost reabilitata capital complexul muzeistic Bojdeuca Creangă și a Muzeului Național al Literaturii Române”.

Reabilitarea Muzeului „Ion Creangă” Iași (Bojdeuca din Țicău) s-a încheiat în acest an, lucrările fiind finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

IMG 7349

Redeschiderea primului muzeu literar din țară va avea loc în prezența oficialităților centrale, județene și locale și a partenerilor din orașul Fălești, Republica Moldova, vineri, 15 decembrie 2023, începând cu ora 10:00.

În continuare, se va desfășura Evenimentul cultural-artistic „Colindătorii la Bojdeucă”, organizat în acest an în cadrul proiectului „Călător pe meridiane culturale”, “Traveller on Cultural Meridians” 1HARD/2.1/1. Pe scena din amfiteatrul Bojdeucii vor evolua: ansamblul folcloric „Baștina” din Fălești, Republica Moldova; ansamblul folcloric „Flori de sânziene” din Scânteia, județul Iași; artiștii Maria Iosep și Paul Sobolevschi într-un dialog al generațiilor și grupul de colindători de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. Totodată, pe parcursul dimineții de vineri, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași va lansa vizitatorilor provocarea unui concurs dedicat lui Creangă, cu întrebări legate de viața și opera celui mai mare povestitor al românilor.

A doua zi, sâmbătă, 16 decembrie 2023, de la ora 10:00, publicul este invitat la spectacole susținute de „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, județul Iași și de membri ai cluburilor de la Palatul Copiilor Iași. Vor participa și îndrăgiții artiști Cezar Popescu și Valentin Alexiu.

La eveniment vor participa si 30 de reprezentanti ai raionului Falesti, in frunte cu Ansamblul folcloric cu titlul MODEL „Baștina”, a Palatului raional de cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești, conducător artistic Matcovschi Oleg.

Organizatori: Consiliul Județean Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Consiliul Raional Fălești, Primăria Orașului Fălești, Republica Moldova.