Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Reabilitarea Muzeului „Ion Creangă” Iași (Bojdeuca din Țicău) s-a încheiat în acest an, lucrările fiind finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

IMG 7349

Redeschiderea primului muzeu literar din țară va avea loc în prezența oficialităților centrale, județene și locale și a partenerilor din orașul Fălești, Republica Moldova, vineri, 15 decembrie 2023, începând cu ora 10:00.

În continuare, se va desfășura Evenimentul cultural-artistic „Colindătorii la Bojdeucă”, organizat în acest an în cadrul proiectului „Călător pe meridiane culturale”, “Traveller on Cultural Meridians” 1HARD/2.1/1. Pe scena din amfiteatrul Bojdeucii vor evolua: ansamblul folcloric „Baștina” din Fălești, Republica Moldova; ansamblul folcloric „Flori de sânziene” din Scânteia, județul Iași; artiștii Maria Iosep și Paul Sobolevschi într-un dialog al generațiilor și grupul de colindători de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. Totodată, pe parcursul dimineții de vineri, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași va lansa vizitatorilor provocarea unui concurs dedicat lui Creangă, cu întrebări legate de viața și opera celui mai mare povestitor al românilor.

A doua zi, sâmbătă, 16 decembrie 2023, de la ora 10:00, publicul este invitat la spectacole susținute de „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, județul Iași și de membri ai cluburilor de la Palatul Copiilor Iași. Vor participa și îndrăgiții artiști Cezar Popescu și Valentin Alexiu.

La eveniment vor participa si 30 de reprezentanti ai raionului Falesti, in frunte cu Ansamblul folcloric cu titlul MODEL „Baștina”, a Palatului raional de cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești, conducător artistic Matcovschi Oleg.

Organizatori: Consiliul Județean Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Consiliul Raional Fălești, Primăria Orașului Fălești, Republica Moldova.