Actualităţi  

   

Achiziții publice  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La 26 septembrie curent la tabăra de odihnă din satul Călinești s-a desfășurat Festivalul Etniilor cu genericul „Unitate prin diversitate”.

 

  Deschiderea festivalului a început cu mesaje de felicitare pentru participanți  transmise de  Domnul Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului, a Domnului Veaceslav TAMBUR, Vicepreședintele raionului  și a Doamnei Liliana LUNGU, șef adjunct a Direcției Generale Educație și Cultură, care au menționat că puterea poporului Moldovei rezidă în diversitatea etno-culturală.

  Festivalul etniilor au întrunit opt formațiuni  artistice care și-au prezentat tradițiile și datinile strămoșești a moldovenilor, rușilor, ucrainenilor, romilor - care constituie poporul nostru multicultural. Reprezentanții etniilor și-au prezentat expoziții de artă populară și artă culinară tradițională.

Galerie foto

  Odată cu începerea anului școlar a demarat și procesul de atestare a cadrelor didactice și manageriale din instituțiile de învățământ secundar general și complementar din raion. În scopul asigurării unui proces de atestare corect, bazat pe principiul debirocratizării dar și al meritocrației, la data de 14 și 15 septembrie 2020, dna Liliana Lungu, șef adjunct DGEC a desfășurat ședințe informative cu managerii instituțiilor de învățământ preșcolar și secundar general. Subiectele principale puse în discuție au fost legate de proiectul noului Regulament de atestare al cadrelor didactice din învățământul general, profesional tehnic și din cadrul serviciilor de asistență psihopedagogică. În cadrul ședințelor au fost stabiliți termenii de prezentare a documentației necesare și planificare următoarelor etape ale atestării.

 

Galerie foto

  În fiecare an, luna august aduce cu sine tradițional Conferința Pedagogică organizată de OLSDÎ (Organul Local de Specialitate din Domeniu Învățământ). La data de 26 august 2020, DGEC Fălești, a desfășurat Conferința Pedagogică cu genericul: „Provocările educației de azi și de mâine”. Conferința s-a desfășurat cu participarea a 48 persoane în sală: conducerea raionului, manageri, pedagogi, părinți, elevi, angajați ai Serviciilor desconcentrate, specialiștii DGEC și cu participarea la distanță a managerilor de IET și managerii instituțiilor de învățământ secundar-general din raion.
  Oaspeții de onoare a evenimentului au fost:
- Președintele raionului, dnul Fîntînă Sergiu;
- Vicepreședintele raionului, dnul Tambur Veaceslav;
- Vicepreședintele raionului, dnul Fusu Veaceslav;
- Președintele CRSEȘ, dna Voloșciuc Silvia.
  • IMG_0066
  • IMG_0071
  • IMG_0100
  În acest an rândurile comunității pedagogice din raion s-au completat cu 6 tineri specialiști, în fața cărora cu un mesaj de felicitare a venit dnul Tambur Veaceslav, vicepreședintele raionului, care le-a înmânat și tradiționalele cadouri cu un mic suport bănesc.
Vocea comunității elevilor din raion a fost prezentată de elevul clasei a XII-a din LT „M. Eminescu” din orașul Fălești, Alexandru Cimbriciuc, iar mesajul părinților a fost transmis de dna Lilia Antoci, părinte , LT „I.Creangă” orașul Fălești.
  Dna Osadța Mariana, șef DGEC Fălești a prezentat rezultatele activității sistemului educațional din raion în anul de studii 2019-2020, vorbind despre succesele, problemele, oportunități, direcții de perspectivă.
  Toți raportorii au menționat faptul că o bună parte a anului anterior de studii cât și cel ce bate la ușă a fost și va fi un an deosebit, în contextul situației epidimiologice la nivel global și au propus acțiuni necesare pentru a face față provocărilor.
  După ce membrii comisiei de redactare a proiectului rezoluției Conferinței au redactat documentul, el a fost supus votului și fiind acceptat unanim, a devenit act normativ pentru toate instituțiile de învățământ din raion.
  Urările raportorilor au avut mai multe tangențe, dominantă fiind doleanța de a avea parte de un an școlar obișnuit, cu lecții și copii prezenți în săli de clasă.

  Specialiștii responsabili de învățământul primar și disciplinele școlare: matematica, fizica și educație plastică din cadrul Direcției Generale Educație au dat startul la 17 august curent, tradiționalelor reuniuni metodice.

  Reuniunile metodice reprezintă activități cu caracter informațional, în cadrul cărora specialiștii la disciplinele școlare și cadrele didactice din instituțiile de învățământ general discută asupra obiectivelor realizate în anul școlar 2019-2020, soluții la problemele cu care se confruntă, precum și prevederile și reglementările noi din domeniul educațional, direcțiile prioritare în activitate pentru anul școlar 2020-2021.

  În anul curent, subiectul principal pus în discuție la reuniunile metodice au fost reglementările speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul situației epidemiologice privind COVID-19.

  • reun_1
  • reun_2
  • reun_4

Galerie foto

  Comisia  cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din cadrul Parlamentului Republicii Moldova anunță lansarea unui concurs de eseuri pentru tineri, cu tema “Sunt tânăr, activ și îmi pasă. Vreau să fac ceva pentru țara mea mamă!”.

  Concursul are scopul de a motiva tinerii din Republica Moldova să se implice în procesele de dezvoltare a țării, prin lansarea de idei și proiecte care pot fi implementate în scest scop.

  La concursul de creație pot participa tinerii din toată țara, cu vârsta de până la 30 de ani. Lucrările vor fi evaluate de către o comisie formată din specialiști de profil, care vor aprecia ideile originale, creativitatea, spiritul analitic și argumentarea tezelor.

  Eseul va cuprinde cel mult două pagini A4, scrise în limba română (cu diacritice), utilizând fontul ”Times New Roman”, cu mărimea 12 și cu spațiere – 1,5. Eseul trebuie să aibă o pagină de titlu, care să conțină numele și prenumele, numărul de telefon și adresa de e-mail ale autorului.