Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni. În cadrul adunării se cere declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.

  La 31 august 1989 în Sovietul Suprem al RSSM a fost votată cea mai mare parte a legislației cu privire la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova și zi de odihnă. Pentru prima dată sărbătoarea Limba Noastră a fost marcată în 1990.

  Cu prilejul marcării sărbătorii Naționale Zilei Limba Noastră, Consiliul raional Fălești a organizat activitate cu depunere de flori la monumentul poetului „Mihai Eminescu” și cu un recital de poezii proslăvind limba noastră maternă.

  • IMG_2739
  • IMG_2746
  • IMG_2749

  „Noi nu suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”. – Mihai Eminescu.

   Mai multe fotografii

  La data de 26 aprilie curent, în incinta Palatului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești a avut loc activitatea dedicată „Zilei bibliotecarului, Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor” cu genericul: „Biblioteca – hrană pentru suflet”.

  La activitate au fost prezenți președintele raionului Fălești, Fîntîna Sergiu, vicepreședintele raionului Tambur Veaceslav, șefa DGEC Fălești, Osadța Mariana, precum și președinta Federației Consiliului ramural Fălești al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, Matcovschi Nelea, care au oferit diplome pentru merite deosebite în domeniul biblioteconomic.

  • 1
  • 11
  • 12

  Ca oaspete de onoare la activitate a fost prezent scriitorul Ianoș Țurcanu  împreună cu interpreții Sergiu Țurcan și Adriana Spunei. În cadrul activității a fost dat start celei de-a III-a ediție a Campaniei de lectură „Făleștenii citesc”, scopul căreia este constituirea unei comunităţi de cititori prin promovarea lucrărilor de înaltă valoare artistică şi educarea gustului pentru lectură a făleștenilor. Au fost propuse spre lectură două dintre cele mai recent editate cărți ale lui Ianoș Țurcanu: „Omul Mării rămâne cu voi” (pentru tineri și maturi) și „Un cocor cu GPS” (pentru copii).

  Au acceptat provocarea noastră și cei de la Editura Litera, care ne-au fost alături cu o expoziție bogată de carte și au venit cu surprize plăcute pentru cititorii din Fălești.

  Mai multe fotografii

  La 24 februarie curent, în incinta Palatului raional de cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești, s-a desfășurat Șezătoarea consacrată sărbătorii Dragobete.

  Frumosul eveniment a fost onorat de prezența Domnului Veaceslav TAMBUR, Vicepreședintele raionului și a Doamnei Mariana OSADȚA, șef al Direcției Generale Educație și Cultură.

  • 1
  • 16
  • 18

 În cadrul șezătorii au evoluat Formația folclorică „Sărăteanca”, Formația folclorică „Scumpianca”, Formația folclorică „Doruleț”, Formația folclorică „Baștina” și Ansamblul de dans popular „Făleșteanca”.

  Moldovenii de când se știu sunt înfrățiți cu cântecul și dansul, pe care le mânuiesc cu multă dibăcie și înțelegere. Omul de la țară vede în șezători un bun prilej de a mai pune câte ceva la cale, de a mai face un lucru, dar și de a se odihni și de a mai schimba o vorbă cu oamenii.

  Mai multe fotografii

  La 26 iunie curent în incinta Școlii Sportive din orașul Fălești a fost deschis Centrul de educație non formală ,,Prietenie”, proiect implementat de JCI, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești în parteneriat cu Consiliul raional Fălești.

  La activitate de inaugurare a centrului au fost prezenți Domnul Tambur Veaceslav, vicepreședintele raionului, Doamna Osadța Mariana, șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, Domnul Oleg Anghel, președintele JCI Moldova, reprezentanții JCI din Chișinău, Ungheni și Rezina.

  Conform proiectului, pe parcursul a ultimilor două luni, în incinta Școlii Sportive au fost reparate 5 încăperi destinate activității Centrului: 1 sală de training, a sală de joc, 1 sală de calculatoare, 1 sală ,  atelier de creație și holul centrului.

  Scopul proiectului este de a integra cu succes copiii refugiaților din Ucraina prin crearea spațiului necesar pentru învățare și comunicare cu copiii din orașul Fălești. Astfel în incinta centrului se vor desfășura activități de educație non-formală conform unui program coordonat cu Direcția Generală Educație și Cultură Fălești.

  Implementarea proiectului dat a fost posibilă datorită donărilor realizate de către organizațiile internaționale: The BEARR Trust, AAR Japan[難民を助ける会], Wirtschaftsjunioren Braunschweig e.V., Wirtschaftsjunioren Hanseraum, Lifting Hands International, Growing Home și NGO Interaction.

  Mai multe fotografii

  La data de 17 iunie curent, reprezentanții Federației Moldovenești de Fotbal în parteneriat cu UNICEF  a fost organizată o nouă acțiune social-sportivă pe stadionul raional ,,Spicul”, renovat cu sprijinul financiar al Federației Moldovenești de Fotbal și al Consiliului raional Fălești.  La eveniment au participat circa 150 de copii.

  • fpc_1
  • fpc_2
  • fpc_3

  La eveniment au participat  Domnul Veaceslav TAMBUR, Vicepreședintele raionului, Doamna Mariana OSADȚA, șef al Direcției Generale Educație și Cultură, directorul Școlii sportive raionale, iar forul național a fost reprezentat de către managerii proiectelor Grassroots FMF, Diana Bulgaru și Cristina Braga.

  Acțiune organizată în cadrul proiectului comun "Fotbal pentru toți", care are ca scop consolidarea eforturilor de integrare prin fotbal a copiilor refugiați din Ucraina.

  Toți copiii au avut parte de multă distracție și voie bună, participând la diverse jocuri mobile și ștafete sportive cu elemente de fotbal.

  La final, pentru  150 copii  din raion participanți la eveniment au fost donate 20 mingi de fotbal, echipament sportiv și inventar sportiv.

  Fotbalul nostru este pentru PACE!

   Mai multe fotografii