Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La 30 iunie curent o delegație  din cadrul Consiliului raional  si a primăriei orașului Fălești au participat la  Simpozionul Național „Istorie, Cultură, Patrimoniu”, ediția a XIII, în municipiul Iași.

  La Simpozionul Național „Istorie, Cultură, Patrimoniu”, ediția a XIII, desfășurat  la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași „Vasile Pogor – Casa Junimii” din Iași, au participat Domnul Veaceslav FUSU, Vicepreședintele raionului și reprezentanți din cadrul Consiliului raional și a primăriei orașului Fălești.  

  Simpozionul s- a desfășurat pe mai multe secțiuni, la care au participat mai mulți specialiști și cercetători în domeniul istoriei, culturii si patrimoniului din România și Republica Moldova. Delegația din Fălești a participat în cadrul secțiunii „Fălești: istorie, cultură, spiritualitate”, moderat de Diana Vrabie.

  Activitatea a început cu luarea de cuvânt a vicepreședintelui Consiliului Județean Iași domnul Sorin Afloarei, care a mulțumit Consiliului raional Fălești și a  primăriei orașului Fălești pentru efortul depus la elaborarea si implementarea proiectului „Calator pe meridiane culturale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Consiliul Județean Iași în parteneriat cu Consiliul raional și primăria orașului Fălești, sperând că vom reuși să continuăm să implementăm astfel de proiecte deosebit de importante.

  • 0
  • 10
  • 1_1

  Victor Cimpoieș, autorul proiectului în Republica Moldova, a menționat și evidențiat rolul strategic al Consiliului Județean Iași în implementarea în parteneriat a mai multor proiecte în cadrul programelor transfrontaliere și ca unități administrative înfrățite. După prezentarea delegației din Fălești,  Doamna Tatiana Paladi, șef a Secției Cultură și Turism din cadrul Direcției Generale Educație și Cultură și directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie Doamna Rodica Railean din raionul Fălești au venit cu prezentări utile și interesante despre raionul Fălești, cultura, tradițiile și obiceiurile din aceasta zonă, rolul Muzeului de Istorie si Etnografie „Lazar Dubinovschi” în educația culturală a populației, activitățile desfășurate cu cetățenii în aceste direcții.

  Tot în cadrul secțiunii respective au mai fost  prezentate „Metamorfoza imaginii orașului Chișinău în poezia secolelor XIX-XXI” (Alexandru Corduneanu (Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, Chișinău, Republica Moldova), „Chișinău – oraș de legendă” (Diana Dementieva, Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău - Centrul de Cercetări Filologice „Eugen Coșeriu”)

  La finele Simpozionului, delegația din Fălești a efectuat o vizită la Casa muzeelor, unde au luat cunoștință cu Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i) si Muzeul Porgom.