Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Ediția a V-a a festivalului dedicat seniorilor „Bunica & Bunelul Fest” – 2022, se va desfășura în săptămâna 12-17 septembrie în format online, iar pe 18 septembrie seniorii din nordul țării își dau invitație la ora 11:00 în parcul central din orașul Fălești.

  Anul trecut festivalul a fost desfășurat online, iar această experiență le permite, la această ediție, seniorilor să invadeze și să cucerească cu mai multă determinare spațiul online.

  Astfel, pentru seniori vor fi organizate o serie de probe care se vor desfășura online, pe pagina de Facebook a Festivalului (https://www.facebook.com/BunicaBunelulFest).

fcb

 

  Cea mai îndrăgită activitate desfășurată pe online anul trecut a fost expoziția de bucate, pe care seniorii noștri au insistat să o păstrăm și anul acesta. Și, fiindcă, seniorilor noștri le plac provocările, am introdus 2 condiții noi obligatorii: bucatele să fie preparate exclusiv la cuptor și să fie pregătite împreună cu nepoțeii pentru ai învăța și a le transmite secretul gustului bucatelor tradiționale.

  Festivalul va fi și de această dată o ocazie bună pentru vârstnici de a împărtăși tinerei generații din tezaurul sacru, pe care l-au primit și ei, la rândul lor de la ai lor înaintași. Proba „Fir cu fir se țese dorul” va include o expoziție de poze și/sau video, în care participanții vor prezenta cele mai reușite și vechi exponate, descriind istoria acestuia, semnificația ornamentelor, a culorilor alese, tehnicile de țesut, durata executării lucrării și vârsta covorului.

  Iar pentru că ne dorim ca vârstnicii noștri să îmbătrânească activ și sănătos, vom elabora alte 4 capsule de sănătate pe 4 domenii solicitate de către seniori – înregistrări video în care experți în domeniile insomnie, artroză, boli oncologice, sistemul nervos, scleroza și anemie vor veni cu recomandări privind menținerea sănătății la vârsta a treia.

  Inovația din acest an este proba „Legenda satului meu”, în care seniorii pasionați de istorie, legende și mituri vor avea oportunitatea de a prezenta cele mai interesante, miraculoase și neștiute, pentru publicul larg, aspecte alte localităților din care provin. Prezentarea istoriilor vor fi organizate în parteneriat cu biblioteca, arhiva satului, muzeul satului, vârstnici din localitate care au păstrate dovezi, documente, poze vechi, cărți care vor sta la bază pentru pregătirea și înregistrarea video-ului de prezentare a legendei localității.

  Ghidați de un fotograf profesionist, participanții la proba „Frumusețea vârstei de argint” au avut ocazia să participe la webinar-ul organizat special pentru ei, unde au descoperit secretele unei fotografii reușite, folosind telefonul mobil. Pornind de la cunoștințele teoretice pe care le vor acumula, seniorii vor avea ocazia să exerseze pe viu tehnicile pentru a realiza cele mai frumoase și neobișnuite chipuri ale vârstnicilor din localitatea din care fac parte

  Pentru a menține viu spiritul competiției printre seniori, Festivalul va include în programul său și 2 concursuri: „Buneii dansează modern” și „Miss Bunica & Mister Bunelul Fest”. Rolul decisiv pentru desemnarea câștigătorilor îl va avea publicul care va trebui să acceseze pagina de Facebook „Bunica & Bunelul Fest” și să voteze pentru participanții îndrăgiți. Nu există mai mari profesioniști în dansul popular decât buneii și bunicile noastre, acest talent l-am observat de la an la an în edițiile anterioare a Festivalului. În această ediție, însă, condiția este ca seniorii să prezinte un dans modern, astfel ca vestimentația și coreografia să corespundă cântecului ales.

  Iar la proba „Miss Bunica & Mister Bunelul Fest”, doritorii de a se înregistra în concurs vor trebuie să prezinte un video de 2 minute în care să se prezinte și să ne povestească despre activitățile de care sunt pasionați și cum promovează ei îmbătrânirea activă și sănătoasă în comunitățile din care fac parte.

  „Bunica & Bunelul Fest 2022” va culmina cu un eveniment de amploare în orașul Fălești pe data de 18 septembrie care va include muzică, dansuri, activități pe zone, ateliere de creație.

  Invitați speciali: Andriana Ochișan, Gabriel Nebunu, Bunica și Bunelul de la Văleni.

  Ediția a V-a a festivalului „Bunica și Bunelul Fest” este organizată de către Consiliul Raional Fălești în parteneriat cu Asociația Obștească CASMEDRețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova și Primăria or. Fălești.

  Cu sprijinul financiar al USAID Moldova și Schweizerisches Rotes Kreuz.