Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Stimați făleșteni!

      Astăzi se împlinesc 73 de ani de la al doilea cel mai mare val de deportări, al moldovenilor în înghețurile Siberiei.

   deportari siberia   6 iulie 1949  – Ziua comemorării victimelor celui de al doilea val al deportărilor. Este zi de doliu pentru comemorarea băștinașilor noștri, părinților, fraților și surorilor noastre, moșilor și strămoșilor noștri - victime ale celui de-al doilea val de deportări, cel mai mare val al deportărilor din Moldova. Peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimiși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

    Operațiunea JUG a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la orele 2 de dimineață și a durat până la ora 8 seara a zilei de 7 iulie.

   Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni . Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieșind din 3 membri ai familiilor. Se știe, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 și chiar 14 copii. După alte surse, cele 11.293 de familii reprezentau 35.796 persoane, din care 9.864 bărbați, 14.033 femei și 11.889 copii.

   Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților, gospodarii arestați împreună cu familiile lor, cu copiii, cu bătrâni, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși în Siberia. Toate bunurile - casele, utilajul țăranilor deportați - au fost transmise colhozurilor, iar o parte din ele au fost furate, vândute de către organele financiare ale raioanelor respective.  Mulți dintre gospodarii deportați nu au mai revenit în patrie, au fost împușcați pe drum, au murit de foame, de boli, de durere sufletească, de muncă peste puterile lor.

garoafe si lumanare doliu   Râuri de lacrimi s-au scurs,  familii distruse,  suflete mutilate de copii se ascund în spatele acestor cifre şi rapoarte seci ale deportărilor-crime împotriva umanităţii.

   În această zi de doliu este obligația noastră să comemorăm băștinașii noștri deportați, să păstrăm vie amintire și să ne rugăm pentru cei care au suferit și au murit urmare a deportărilor. Un omagiu deosebit aducem victimelor deportărilor care au supraviețuit.

   …Ne dorim ca astfel de evenimente tragice să nu se mai repete niciodată.

 

  Președintele raionului Făleșt
  Sergiu FÎNTÎNA