Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Astăzi se împlinesc 77 de ani de la eliberarea Moldovei de fasciști – încheierea operațiunii Iași Chișinău.

  Operațiunea dată a intrat în istorie ca una din cele mai iscusite ofensive militare din Marele Război pentru Apărarea Patriei dar și una dintre cele ani sângeroase lupte. Cel mai important rezultat al acestei ofensive a fost eliberarea Moldovei de sub ocupația germano-română.

  Această zi poate fi considerată zi de sărbătoare dar şi de doliu. De sărbătoare, deoarece în rezultatul Operaţiunii Iaşi-Chişinău a fost eliberată Moldova de sub ocupaţia româno-fascistă, iar de doliu fiindcă comemorăm zecile şi sutele de mii de moldoveni care au avut de suferit în luptele pentru eliberarea plaiului nostru

  Focul era atât de puternic, încât prima linie de apărare a trupelor româno-fasciste a fost distrusă în totalitate. Operațiunea s-a încheiat la 24 august 1944, dată care a intrat în istorie ca Ziua eliberării Moldovei de sub ocupația româno-fascistă.

  Imediat după încheierea operațiunii Iași-Chișinău a început restabilirea Moldovei.

  În amintirea soldaților căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău, astăzi, trăim cu toții sentimente de recunoștință și onoare pentru că și-au îndeplinit cu demnitate datoria, dând dovadă de vitejie și curaj. Aducem un omagiu participanților celei mai crâncene și mai sângeroase lupte pentru eliberarea Moldovei de sub ocupația româno-fascistă.

Sergiu Fîntîna
Președintele raionului Fălești