Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Cu prilejul Zilei Lucrătorului din Agricultură şi Industria Prelucrătoare, conducerea raionului a organizat o sărbătoare pentru agricultorii și lucrătorii din industria prelucrătoare din raion. Activitatea s-a desfășurat la 23 noiembrie curent în incinta Palatului raional de cultură,,Mihai Volontir” unde au fost prezenți agenții economici din sectorul agrar, reprezentanți din cadrul autorităților publice locale și din sectorul financiar-bancar.

  Cu un mesaj de felicitare pentru toți angajații din agricultură a venit Doamna Iraida BÎNZARI, președintele raionului, care a menționat  că ,, agricultura este pentru țara și poporul nostru, mai mult decât un domeniu strategic al vieții economice și cu certitudine, mai mult decât o prioritate, un izvor de inspirație și devotament față de pământul strămoșesc”. Doamna președinte a transmis cuvinte de mulțumire pentru toti agricultorii care grație responsabilității și hărniciei de care dau dovadă an de an, indiferent de greutăți, sectorul agroalimentar adaugă o însemnată plusvaloare, fapt pentru care conducerea raionului  le este recunoscătoare.

Doamna Iraida a mai menționat că chiar în pofida migrării masive a forței active de muncă peste hotarele țării, ne bucurăm de creșterea interesului tinerilor pentru sectorul de producție agricolă, care implementând tehnologii avansate contribuie la dotarea tehnică a sectorului și la sporirea productivității agricole.

   Reieșind din Regulamentul concursului raional „Cea mai bună organizare și mai calitativă efectuare a operațiunilor tehnologice de producere a culturilor agricole în gospodăriile din raion în anul agricol 2018”, aprobat prin decizia Consiliului raional nr.02/21 din 5.06.2018, Doamna Iraida BÎNZARI, președintele raionului a înmânat Diploma  Consiliului raional și premii bănești, agenților economici ce activează în domeniu.

I. Gospodăriile care au cultivat cereale de grupă I

pe suprafața mai mare de 400 ha.

Locul I - Diploma de gradul I şi premiu bănesc  în sumă de 1000 lei se   decernează SRL ,,Agro-SZM” (director dl Hropotinschii Victor), care pe suprafaţa de 1897 ha a obţinut cîte 4,73 t/ha;

Locul II - Diploma de gradul II şi premiu bănesc  în sumă de 900 lei se decernează SRL ,,Agro-Papuros” (director dl Gonciarenco Mihail), care pe suprafaţa de 530 ha a obţinut cîte 3,88 t/ha;

Locul III - Diploma de gradul III şi premiu bănesc  în sumă de 700 lei se decernează SRL ,,Anvar-Com”( director dl Ghilețchi Alexandru), care pe suprafaţa de 583 ha a obţinut cîte 3,82 t/ha;

II. Gospodăriile care au cultivat cereale de grupă I

pe   suprafața de la 200 pînă la 400 ha.

Locul II - Diploma de gradul II şi premiu bănesc  în sumă de 700 lei se decernează GȚ„Bortă Ion” (conducător dl Bortă Ion), care pe suprafaţa de 201 ha a obţinut cîte 3,43 t/ha

Locul III - Diploma de gradul III şi premiu bănesc  de 600 lei se decernează CA,,Itero-Agro” (director dna Procopciuc Zinovia), care pe suprafaţa de 303 ha a obţinut cîte  3,34 t/ha

III. Gospodăriile care au cultivat cereale de grupă I

pe suprafața de la 100 pînă la 200 ha.

Locul I - Diploma de gradul I şi premiu bănesc  de 700 lei se decernează SRL ,,Gospodarul Rediu” (director dl Kiktenko Nicolai), care pe suprafaţa de 111 ha a obţinut cîte 5,2 t/ha

Locul II - Diploma de gradul II şi premiu bănesc  în sumă de 600 lei se decernează SRL„Profarm Invest” (director dl Ivanov Sergiu), care de pe o suprafaţă de 185 ha a obţinut cîte 4,27 t/ha

Locul III - Diploma de gradul III şi premiu bănesc  în sumă de 500 lei se decernează GȚ„Alexandru Botnari” (conducător dl Botnari Alexandru), care de pe o suprafaţă de 112 ha a obţinut câte 3,88 t/ha

IV. Gospodăriile care au cultivat porumb

pe suprafața mai mare de 100 ha.

Locul I - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei se decernează SRL„Agro-Papuros” (director dl Gonciarenco Mihail), care pe suprafața de 200 ha a obținut cîte 10,55 t/ha.

Locul II - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 900 lei se decernează SRL„Agro-Pompa-Prim” (director dna Goreacioc Svetlana), care pe suprafața de 105 ha a obținut cîte 9,76 t/ha.

Locul III - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 700 lei se decernează CAP „Consătenii” (director dl Gligor Ion), care pe suprafața de 120 ha a obținut cîte 9,69 t/ha.

V. Gospodăriile care au cultivat porumb

pe o suprafață de la 50 pînă la 100 ha.

Locul I - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 800 lei se decernează SRL„Efelina-Agro” (director dl Oală Alexandru), care pe suprafața de 70 ha a obținut cîte 10,00 t/ha.

Locul II - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 700 lei se decernează GȚ„Alexandru Botnari” (conducător dl Botnari Alexandru), care de pe o suprafaţă de 50 ha a obţinut cîte 8,7 t/ha

Locul III - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 600 lei se decernează SRL„Taniserv-Agro” (director dl Caras Dumitru), care pe suprafața de 92 ha a obținut cîte 7,3 t/ha.

VI. Gospodăriile care au cultivat floarea soarelui ,

pe o suprafață mai mare de 200 ha.

Locul I - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei SRL„Efelina-Agro” (director dl Oală Alexandru), care pe suprafața de 263 ha a obținut cîte 3,42 t/ha.

Locul II - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 900 lei se decernează SRL„Agro-Papuros” (director dl Gonciarenco Mihail), care pe suprafața de 365ha a obținut cîte 3,4 t/ha.

Locul III - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 700 lei se decernează SRL„Agro-Pompa-Prim” (director dna Goreacioc Svetlana), care pe suprafața de 298 ha a obținut cîte 3,22 t/ha.

VII. Gospodăriile care au cultivat floarea soarelui,

pe o suprafață de la 50 pînă la 200 ha.

Locul - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 800 lei se decernează SC„Legenda Nucului” (director dl Prunciac Artiom), care pe suprafața de 77 ha a obținut cîte 3,45  t/ha.

Locul II - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 700 lei se decernează CA,,Itero-Agro” (director dna Procopciuc Zinovia), care pe suprafaţa de 122 ha a obţinut cîte  3,38 t/ha

Locul III - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 600 lei se decernează SRL „Agrofermplus” (director dl Grecu Ion), care pe suprafața de 188 ha a obținut cîte 3,11 t/ha.

VIII. Gospodăriile care au cultivat sfecla de zahăr ,

pe o suprafață mai mare de 200 ha.

Locul I - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei se decernează SRL„Agro-SZM” (director dl Hropotinschi Victor), care pe suprafața de 521 ha a obținut cîte 53,22 t/ha.

Locul II - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 900 lei se decernează SRL„Agro-Papuros” (director dl Gonciarenco Mihail), care pe suprafața de 250 ha a obținut cîte 40,32 t/ha.

Locul III - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 800 lei se decernează SRL„Agro-Pompa-Prim” (director dl Goreacioc Svetlana), care pe suprafața de 257 ha a obținut câte 36,49 t/ha.

IX. Gospodăriile care au cultivat sfecla de zahăr ,

pe o suprafață de la 50 pînă 200 ha.

Locul I - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 900 lei SRL„Abilitate-Agro” (director dl Antonciuc Vasile), care pe suprafaţa de 65 ha a obţinut cîte  49,8 t/ha

Locul II - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 800 lei CA,,Itero-Agro” (director dna Procopciuc Zinovia), care pe suprafaţa de 140 ha a obţinut cîte  37,71 t/ha

X. Gospodăriile agricole, care au obținut cea mai înaltă roadă de fructe.

Locul I - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei se decernează GȚ„Mîță Ion” (conducător dl Mîță Ion), care pe suprafața de 20 ha a obținut cîte 15,35 t/ha.

Locul II - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 800 lei se decernează SRL„Borivas Agro” (director dl Bujag Boris), care pe suprafața de 51,37 ha a obținut cîte 9,04 t/ha.

Locul III - Diploma şi premiu bănesc în sumă de 700 lei se decernează SRL„Agrogîrla” (director dl Agheni Victor), care pe suprafața de 51 ha a obținut cîte 8,7 t/ha.

XI. Domeniul producerii și procesării materiei prime

Diploma și premiu bănesc, în sumă de cîte a 1000 lei, se decernează:

  • Colectivului fabricii de prelucrare a semințelor de porumb din Răuțel (FPSPR) (director dl Roșca Serghei), pentru rezultate performante obținute la producerea și procesarea semințelor de porumb și contribuție substanțială la dezvoltarea economiei raionului;
  • Colectivului SRL„Taras-Scop-Agro” (director dl Schițco Alexandru), pentru rezultate performante obținute la producerea și procesarea cărnii de pasăre.
  • Colectivului SRL„Heuvelland” (director dl Cireș Vasile) pentru rezultate deosebite în domeniul producerii și procesării laptelui de bovine.
  • Colectivului fabricii de vinuri SA „Mold-Nord” Fălești (director dl Chirmici Piotr), pentru rezultate performante obținute la producerea și procesarea strugurilor și fructelor .
  • Colectivului fabricii de zahăr din Fălești (manager Ursachi Vitalie) pentru rezultate obținute la procesarea în termeni optimi a sfeclei de zahăr.

XII. Sectorul zootehnic

  1. Diploma şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei se decernează SRL ,,Gifis-Farm” (director dl Bîtiu Marin), pentru obţinerea indicilor performanţi în producţia animalieră..
  2. Diploma şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei se decernează dnei Bodrug Svetlana, pentru  succese obţinute la producerea laptelui în condiţii de minifermă de bovine, primăria Egorovca.
  3. Diploma şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei se decernează dlui Codreanu Gheorghe, pentru promovarea  ramurii oieritului la nivel local și republican, primăria Fălești.

XIII. Concursul între echipele de  combaineri:

  1. Diploma şi premiu bănesc se decernează :

Locul I - cîte 1000 lei Șevciuc Alexandru și Moroi Ion („SRL Glavmorex-Agro”),      care au treierat 1506 t de cereale;

Locul II - cîte 800 lei – Colesnic Pavel și Guțu Serghei (SRL „Agro-Papuros), care au treierat 1297 t de cereale; ;

Locul III - 600 lei – Chișlari Veaceslav (SRL „Anvar-Com”), care a treierat 1191 t de cereale;

Locul I - 1000 lei Șevciuc Alexandru („SRL Glavmorex-Agro”), care a treierat 2182 t de porumb;

Locul II - 800 lei – Tihohod Oleg (SRL „Taras-Scop-Agro”),  care a treierat   1330 t de porumb;

Locul III- 600 lei Camerzan Vasile (SRL„Regis-Agro), care a treierat 1181 t de porumb;

Locul I - 800 lei - Șevciuc Alexandru („SRL Glavmorex-Agro”), care a treierat 1171 t de floarea soarelui;

Locul II -  600 lei - Tihohod Oleg   (SRL „Taras-Scop-Agro”),  care a treierat   974 t  de floarea soarelui;

Locul III - cîte 500 lei - Bînzari Dumitru și Purice Eduard (SRL „Mospur-Agro”), care au treierat 675 t de floarea soarelui;

 

XIV.Concursul între şoferi şi mecanizatori, la transportarea

cerealelor  şi florii soarelui de pe cîmp la faţare:

  1. Diploma şi premiu bănesc se decernează :

Locul I - 600 lei -  Lupașcu Gheorghe (SRL „Agro-Papuros”), care a  transportat 1271 t de cereale;

Locul II - 500 lei - Prodan Andrei (SRL „Anvar-Com”), care a  transportat 964 t de cereale;

Locul III - 400 lei - Buzdugan Gheorghe (SRL „Anvar-Com”), care a  transportat 950 t de cereale;

Locul I - 600 lei - Păvălucă Sergiu (SRL „Regis-Agro”), care a transportat 1181 t de porumb;

Locul II - 500 lei - Lupașcu Gheorghe (SRL „Agro-Papuros”), care a transportat 1162 t de porumb;

Locul III  -  400 lei - Mahnovit Anatol ( SRL„ Agro-Papuros”), care a transportat 948 t de porumb;

Locul I -  600 lei - Ionel Ion (SRL „Efelina-Agro”), care a transportat 460 t de floarea soarelui;

Locul II - 500 lei - Cuharschi Lilian ( SRL„ Efelina-Agro”), care a transportat 440 t de floarea soarelui

Locul III - 400 lei - Păvălucă Sergiu (SRL „Regis-Agro”), care a transportat 421 t de floarea soarelui

 

Titlul „Gospodarul gliei”

Pentru promovarea și implementarea tehnologiilor performante, bazate pe competitivitate, participare activă în acțiunile umanitare de utilitate publică, se acordă:

- Trofeul  Consiliului raional și titlul „Gospodarul gliei 2018” Dlui Gonciarenco Mihail, director SRL„Agro-Papuros”;

- Trofeul  Consiliului raional și titlul „Gospodarul gliei 2018” Dnei Procopciuc Zinovia, director SRL„Itero-Agro”;

-  Trofeul  Consiliului raional și titlul „Gospodarul gliei 2018” Dlui Kiktenko Nicolai, director SRL„Gospodarul Rediu”;

Sărbătoarea a  finalizat cu un recital inedit de cîntece interpretate de Valentin UZUN

 

 Galerie foto