Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

   Astăzi, 26 aprilie, comemorăm veteranii care au participat la lichidarea  tragediei din 26 aprilie 1986, avaria de la Cernobîl…

  Trista filă a istoriei ne-a oferit o lecție, care este actuală și acum, când trebuie să fim uniți și solidari, așa cum au procedat atunci bravii noștri cetățeni, ca să protejăm generațiile care vin.

  La complexul memorial ,,Aleia Eroilor”, la monumentul eroilor căzuți la datorie, lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl  s-a desfășurat activitatea  unde au participat Domnii Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului, Veaceslav TAMBUR, Vicepreședintele raionului, Alexandru SEVERIN, Primarul orașului Fălești, Gheorghe BAXAN, Președintele Asociației Cernobîl, funcționarii publici din cadrul autorității publice locale Consiliul raional și Primăria orașului Fălești.

  Mesaje de  mulțumire pentru activitatea  eroică a veteranilor de la Cernobîl a fost transmis de către Domnii Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului,  Alexandru SEVERIN, Primarul orașului Fălești și Gheorghe BAXAN, Președintele Asociației Cernobîl, care în discursul dum-lor au menționat, că cu prețul propriei vieți și sănătății au salvat sute de mii de alte vieți omenești, cuvinte de apreciere pentru sacrificiul la acele operațiuni, la acea catastrofă, unde s-a luptat fără arme, fără echipamente speciale și fără nici o pregătire. Ne exprimăm recunoștința față de toți participanții la lichidarea consecințelor avariei, față de eroii care și-au pierdut viața în urma bolilor survenite, iar compasiunea pentru familiile lor rămâne nelimitată.

  • depuneri-flori_1
  • depuneri-flori_2
  • depuneri-flori_3

  Au răsunat și cuvinte de mulțumire pentru veteranii care au dat dovadă de verticalitate și curaj, servind drept exemplu pentru societate, de sănătate, liniște și bunăstare în familie,  puterea de a depăși greutățile vieții.

  Menționăm, și reamintim că cu 37 de ani de la tragedia provocată de catastrofa care s-a produs la Centrala nucleară de la Cernobîl, a afectat o mare parte a lumii, unde 190 de tone de substanțe radioactive au ajuns la peste 1000 de metri în atmosferă și au fost purtate de curenții de aer pe distanțe imense. În mai puțin de două zile, norul cu aceste particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

  Constatăm, cu regret, că acea tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor. Milioane de oameni au fost expuși la radiații. Milioane de oameni și-au distrus viețileEfectele acestui accident se simt și astăzi, acesta fiind un proces care nu poate fi oprit. În urma tragediei, multe persoane au fost supuse unor boli incurabile, generate de contaminarea cu radiație.

  La final de activitate a urmat  minutul de reculegere și depunere de flori în memoria eroilor căzuți la datorie, lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

  Mai multe fotografii