Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

holocaust 91773000  Ziua de 27 ianuarie, încărcată de profund simbolism, ne amintește de una dintre cele mai întunecate file ale istoriei contemporane, care rămâne o rană adâncă pentru întreaga umanitate.
  Acum 78 de ani, Armata Roșie a eliberat ultimii supravieţuitori ai lagărelor de concentrare naziste. Simbolul ororilor Holocaustului este considerat lagărul Auschwitz. Acolo au fost duşi, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, peste un milion 300 de mii de prizonieri. Peste un milion au fost executaţi prin împuşcare sau gazare. Pentru a evita panica, naziştii le spuneau prizonierilor evreilor că intrau la duş pentru a fi spălaţi şi dezinfectaţi, dar de fapt îşi găseau sfârşitul în camerele de gazare. Genocid şi lagăre de concentrare au fost şi în Republica Moldova. 
  Datele conținute în cele peste patru sute de pagini ale raportului final al Comisiei Internaţionale pentru studierea Holocaustului Elie Wiesel, arată că în anul 1941, pe teritoriul actual al Republicii Moldova existau 49 de lagăre de concentrare și ghetouri, iar în regiunea transnistreană – 189. Peste 200 de mii de evrei omorâți, inclusiv urmare a deportărilor în regiunea transnistreană şi cel puțin 10 mii de romi torturați până la moarte sau împușcați. 
  În anul 2005, Rezoluţia privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 27 ianuarie ca Zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. Rezoluţia îndeamnă toate naţiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului şi să încurajeze dezvoltarea de programe educaţionale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid.