Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

În perioada 21 martie – 30 aprilie curent pe teritoriul primăriilor orașului, satelor și comunelor din raion s-a desfășurat Bilunarul Ecologic având ca scop amenajarea și salubrizarea  localităților și diminuarea incendiilor/arderii vegetației uscate.

La  ședința Comisiei Situații Excepționale a raionului Fălești din data de 28 martie a fost aprobat planul de activitate al primăriilor raionului privind organizarea și desfășurarea Bilunarului Ecologic, unde se indică următoarele activități: 

  • lichidarea tuturor gunoiştilor neautorizate;
  • recultivarea terenurilor  eliberate de deşeuri, depozitelor(gunoiştilor) urbane si rurale existente conform cerinţelor sanitare şi ecologice;
  • amenajarea fântânilor și izvoarelor, a râurilor mici și altor surse de apă potabilă din localități;
  • salubrizarea și amenajarea cimitirelor;
  • organizarea Zilelor sanitare în localităţi, inclusiv asigurarea colectivelor de muncă şi cetăţenilor cu transport pentru evacuarea deşeurilor şi gunoiului de grajd în locurile stabilite;
  • amenajarea locurilor de distrugere a cadavrelor de animale (gropile Bekkari);
  • desfășurarea lucrărilor de curăţare şi amenajare a terenurilor spaţiilor verzi, de regenerare a fondului forestier şi altor terenuri împădurite, de plantare de primăvară arborilor şi arbuştilor.
  • 1
  • 2
  • 4

În cadrul Comisiei Situației Excepționale a raionului Fălești Domnul Sergiu FÎNTÎNA, președintele comisiei situații excepționale a emis o dispoziție prin care a fost instituit un grup de lucru care a monitorizat situația privind organizarea și desfășurarea ,,Bilunarului Ecologic”  în perioada  lunii  martie – mai anul 2022, cu acțiuni concrete în scopul amenajării și salubrizării a  localităților și diminuării incendiilor/arderii vegetației uscate de pe teritoriul raionului. 

În perioada menționată, grupul de lucru au efectuat 21 ieșiri în teritoriu unde s-a  evaluat situația  privind   diminuarea incendiilor/arderii vegetației uscate.

După finisarea perioadei bilunarului ecologic, situația privind amenajarea și salubrizarea  localităților și diminuarea incendiilor/arderii vegetației uscate  a fost monitorizată de către Domnul Veaceslav FUSU, Vicepreședintele   raionului  în primăriile comunei Egorovca, Obreja Veche, Ișcalău, Hiliuti și Ilenuța.

În urma vizitei de monitorizat, Domnul  vicepreședinte a atenționat conducerea autorităților publice despre nerespectarea de către cetățeni a regulilor și normelor privind protecția mediului  și anume la : 

  • aruncarea deșeurilor menajere solide pe terenurile agricole.
  • arderea vegetației uscate în zonele fâșiilor forestiere de protecție a terenurilor agricole;
  • dezordine la gunoiștile autorizate, lichidarea gunoiștilor neautorizate.

Amintim cetățenilor din raion, că începând cu 22.04.2022 a intrat în vigoare modificări a Codului Contravențional al Republicii Moldova, conform art. 154,  persoanele care nu vor respecta legislația privind colectarea, păstrarea, transportarea, depozitarea, arderea, neutralizarea şi evacuarea, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsol a deşeurilor industriale, de construcţie, menajere şi de altă natură se sancţionează.

   Consiliul raional Fălești,  îndeamnă cetățenii raionului să fie responsabili și să contribuie la protecția mediului pentru sănătatea și siguranța vieții a noastră  și a celor din  jur!

  Mai multe fotografii